Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ντοκιμαντέρ αυστραλιανής παραγωγής γυρίζεται στη Λητή

Τις τελευταίες μέρες έχει κάνει έντονη την παρουσία του στη Λητή ένα τηλεοπτικό συνεργείο. Ο λόγος είναι ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζεται από κανάλι της Αυστραλίας. Θέμα του ντοκιμαντέρ είναι ένας Σκωτσέζος φαντάρος που πέρασε αρκετό διάστημα στη Λητή τον καιρό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην παραγωγή συμμετέχουν και ιστορικοί από το Imperial World Museum του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την παραγωγή το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί και online στο website του αυστραλιανού καναλιού. Αναμένουμε με ανυπμονησία!

Παρακάτω η χαρακτηριστική φωτογραφία από Σκωτσεζους μεταξύ των λόφων Λητής και Λαγυνών που ετοιμάζουν χαρακώματα από το Imperial War Museum.

Συγκεκριμένα η λεζάντα από το Imperial War Museums γράφει:

Men of the 10th Battalion, Black Watch (26th Division) take a break from digging trenches in the hills between the villages of Aivatli and Laina, December 1915. The defences dug on the hills surrounding the port of Salonika between December 1915 and May 1916 were know to British troops as 'The Birdcage' due to the vast amounts of barbed wire used during the construction.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο μπορείτε να βρείτε στο άρθρο Η ιστορία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και η ιστορική φωτογραφία από τη Λητή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.