Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ληταία Πύλη

Στο σημείο της διασταύρωσης οδών Αγίας Ειρήνης και Αγίου Δημητρίου βρίσκουμε τα υπολείμματα ευρημάτων της δεύτερης μεγάλης δυτικής πύλης της πόλης της Θεσσαλονίκης. Σε εκείνο το σημείο ορθωνόταν η Ληταία Πύλη.

Η ΛΗΤΑΙΑ ΠΥΛΗ ή YENI KAPU  1912. Πηγή:(Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης στο facebook)

Η άλλη Δυτική Πύλη ήταν η “Χρυσή Πύλη”, στο ύψος της Εγνατίας, στην πλατεία Βαρδαρίου.

Η Ληταία Πύλη συνέδεε την οδό Αγίου Δημητρίου με το δρόμο και την ύπαιθρο που οδηγούσε στη Λητή, γεγονός που της έδωσε και το όνομα.

Η Ληταία Πύλη όπως και η Χρυσή γκρεμίστηκε από τον Μιδάτ Πασά το 1874.



Από διάφορες πηγές και αναφορές μαθαίνουμε ότι σε αυτή τη περιοχή υπήρχε ένας Πύργος που είχε ένα τεράστιο Άγαλμα το οποίο είχε στα πόδια του μια πρύμνη πλοίου.

Εικάζεται ότι το άγαλμα ήταν της Θεσσαλονίκης.

Οι Οθωμανοί τον ονόμαζαν Πύργο της Προσευχής ή αλλιώς Ναμάσια – Κουλέ.

Ο Πύργος αυτός δεν υπάρχει πια. Προχωρώντας μετά τη γκρεμισμένη Ληταία Πύλη οδηγούμαστε στην οδό Αρκαδιουπόλεως, όπου τα τείχη, συνεχίζονται και είναι ακόμα σε καλή κατάσταση αλλά ανάμεσα σε οικοδομές.

Το Δυτικό τείχος τελειώνει στο σημείο που συναντώνται η Οδός Αρκαδιουπόλεως με την Οδό Κλαυδιανού.Μπορείτε να δείτε πού ήταν ακριβώς οι πύλες της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλο το περίγραμμα των τειχών στον χάρτη: 



Μπορείτε επίσης να δείτε τρισδιάστατη αναπαράσταση των τειχών της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις πύλες της εδώ:



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τον πρόεδρο του Μυγδονιακού

Ο Πρόεδρος του Μυγδονιακού Βασίλης Λάκης Η συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μυγδονιακού Βασίλη Λάκη έγινε πριν  ο Μυγδονιακός  στεφθεί Κυπελλούχος ΕΠΣΘ  την Κυριακή 23 Απριλίου. Με αυτόν τον τίτλο επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά η απόφασή μας να αφιερώσουμε κάποιες γραμμές στην μοναδική γυναικεία αθλητική ομάδα του Δήμου Ωραιοκάστρου, την πιο επιτυχημένη από άποψη τίτλων και επιτυχιών, αλλά παρόλα αυτά ίσως την πιο παραμελημένη από τους αρμόδιους φορείς. Η "άτυπη" συνέντευξη με τον Βασίλη Λάκη είχε μεγάλο ενδιαφέρον και μάθαμε πράγματα που δεν φανταζόμαστε. Δεν συναντάς συχνά ανθρώπους που ασχολούνται με τον γυναικείο αθλητισμό τόσα χρόνια και έχουν καταφέρει τόσες επιτυχίες. Και όλα αυτά με μια ομάδα που είναι γέννημα θρέμμα της Μυγδονίας.