Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ληταία Πύλη

Στο σημείο της διασταύρωσης οδών Αγίας Ειρήνης και Αγίου Δημητρίου βρίσκουμε τα υπολείμματα ευρημάτων της δεύτερης μεγάλης δυτικής πύλης της πόλης της Θεσσαλονίκης. Σε εκείνο το σημείο ορθωνόταν η Ληταία Πύλη.

Η ΛΗΤΑΙΑ ΠΥΛΗ ή YENI KAPU  1912. Πηγή:(Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης στο facebook)

Η άλλη Δυτική Πύλη ήταν η “Χρυσή Πύλη”, στο ύψος της Εγνατίας, στην πλατεία Βαρδαρίου.

Η Ληταία Πύλη συνέδεε την οδό Αγίου Δημητρίου με το δρόμο και την ύπαιθρο που οδηγούσε στη Λητή, γεγονός που της έδωσε και το όνομα.

Η Ληταία Πύλη όπως και η Χρυσή γκρεμίστηκε από τον Μιδάτ Πασά το 1874.



Από διάφορες πηγές και αναφορές μαθαίνουμε ότι σε αυτή τη περιοχή υπήρχε ένας Πύργος που είχε ένα τεράστιο Άγαλμα το οποίο είχε στα πόδια του μια πρύμνη πλοίου.

Εικάζεται ότι το άγαλμα ήταν της Θεσσαλονίκης.

Οι Οθωμανοί τον ονόμαζαν Πύργο της Προσευχής ή αλλιώς Ναμάσια – Κουλέ.

Ο Πύργος αυτός δεν υπάρχει πια. Προχωρώντας μετά τη γκρεμισμένη Ληταία Πύλη οδηγούμαστε στην οδό Αρκαδιουπόλεως, όπου τα τείχη, συνεχίζονται και είναι ακόμα σε καλή κατάσταση αλλά ανάμεσα σε οικοδομές.

Το Δυτικό τείχος τελειώνει στο σημείο που συναντώνται η Οδός Αρκαδιουπόλεως με την Οδό Κλαυδιανού.Μπορείτε να δείτε πού ήταν ακριβώς οι πύλες της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλο το περίγραμμα των τειχών στον χάρτη: 



Μπορείτε επίσης να δείτε τρισδιάστατη αναπαράσταση των τειχών της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις πύλες της εδώ:



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στο Συνήγορο του Πολίτη για το νερό στη Λητή

Μετά από την αγνόηση του αιτήματος του προς Δήμο Ωραιοκάστρου, Κοινότητα Λητής και ΔΕΥΑΩ για το θέμα του νερού της Λητής  και μη έχοντας κανέναν άλλον δίαυλο επικοινωνίας, ο κάτοικος Λητής κ. Σωτηρίου Μάλαμας απευθύνθηκε και στο Συνήγορο του Πολίτη για το πρόβλημα με το νερό στη Λητή καθώς και τη μη σύνδεσή της Λητής στο νέο σύστημα ύδρευσης της Μυγδονίας. Η απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη θέτει καίρια ερωτήματα και και προβληματισμούς για Δήμο Ωραιοκάστρου και ΔΕΥΑΩ. 

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.