Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με αυτήν την πινακίδα δε θα αλλάξει το όνομα του τάφου

Είχαμε αναδείξει το θέμα της ονομασίας του τάφου από τον Ιούλιο του 2017. Με το άρθρο Λίγη ντροπή... Ο τάφος της αρχαίας Λητής έγινε... Λαγκαδά! είχαμε θίξει ότι ο τάφος αναφέρεται ως Λαγκαδά. Αυτό είχε προκαλέσει την παρέμβαση του τότε δημάρχου χωρίς όμως αποτέλεσμα μιας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων απάντησε αρνητικά. Τον Μάρτιο έγινε ολόκληρη κινητοποίηση από τους συλλόγους της Λητής (Α.Σ. Μακεδονικός Λητής, Μορφωτικός και Πολιστικός Σύλλογος) καθώς και από τους πρώην κοινοτάρχες. Το αίτημα κατατέθηκε και πρωτοκολλήθηκε. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε. Αναλυτικά εδώ η πορεία των γεγονότων καθώς και των επίσημων εγγράφων που έστειλε και δέχτηκε ο Δήμος Ωραιοκάστρου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων: Τι έγινε με την αίτηση των πολιτών της Λητής για τον τάφο της Αρχαίας Λητής;


Όπως φαίνεται και από την απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων που ξαναπαραθέτουμε εδώ το όνομα του τάφου δεν άλλαξε με την τότε αντίδραση

Όπως γράφει και το έγγραφο το όνομα του τάφου δεν πρόκειται να αλλάξει και απλά θα προστεθεί μια πινακίδα που να συνδέει την Νεκρόπολη Δερβενίου με την Αρχαία Λητή. 

Η πινακίδα προστέθηκε και είναι αυτή:

Εν κατακλείδι, το όνομα του τάφου δεν άλλαξε με τις ενέργειες που έγιναν από τον δήμο. Ο τάφος θα παραμένει "Λαγκαδά ή Μακρίδη Μπέη" όπως γράφει και η στήλη στην είσοδό του.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.