Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι έγινε με την αίτηση των πολιτών της Λητής για τον τάφο της Αρχαίας Λητής;

Τον Μάρτιο κατατέθηκε και πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο Ωραιοκάστρου αίτημα των πρώην κοινοταρχών (Σωτηρίου, Καμάρης, Κουγιούνης, Παπαδόπουλος), του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Λητής καθώς και του Μακεδονικού Λητής με θέμα το όνομα του Τάφου της Αρχαίας Λητής. Το αίτημα μπορείτε να το δείτε εδώ: Πρωτοβουλία πολιτών και φορέων για το όνομα του τάφου Αρχαίας Λητής! Το αίτημα ζητούσε από το Δήμο να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αλλάξει το όνομα που αδικεί την ιστορία της Λητής. 


Καθώς το αίτημα δε συζητήθηκε σε δύο τακτικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου, ο κ. Σωτηρίου Μάλαμας παρεβρέθηκε στο πρώτο Δ.Σ. του Απριλίου στις 15 του μηνός και πήρε το λόγο και ρώτησε γιατί δεν έχει συζητηθεί το αίτημα και ποιες ενέργειες έχουν γίνει εκ μέρους του Δήμου. Ο ίδιος ο Δήμαρχος του απάντησε διαβάζοντας μέσα από έγγραφο όλες τις ενέργειες του Δήμου προς τις αντίστοιχες αρχαιολογικές υπηρεσίες. Ο κ. Γαβότσης ανέφερε ότι δε χρειάστηκε να περάσει το αίτημα από το δημοτικό συμβούλιο μιας και ο Δήμος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Συγκεκριμένα μπροστά σε όλο το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι το θέμα έχει λυθεί και μόλις τελειώσει η σύμβαση του ΕΣΠΑ (με την οποία έγινε η αναστύλωση του Μακεδονικού Τάφου) θα αλλάξει και η ταμπέλα στον Μακεδονικό Τάφο. 

Με νέο αίτημα στο πρωτόκολλο  ζητήσαμε τα επίσημα έγγραφα της αλληλογραφίας του Δήμου Ωραιοκάστρου με τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, τα οποία και παραθέτουμε. Τα αιτήματα έγιναν το 2017 και 2018, οπότε δε χρειαζόταν κατά τη γνώμη του Δήμου να γίνει και το 2019.

Όπως φαίνεται και από την απάντηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας (Εικόνα 1), το όνομα του τάφου, καθώς και τα ευρήματα στην Αρχαία Λητή, δε θα έχουν ποτέ το όνομα που θα τιμά την ιστορία του τόπου μας. Το μόνο που έταξε η αρχαιολογική υπηρεσία είναι ότι θα μπει μια επιπλέον ταμπέλα που να συνδέει συμπληρωματικά τα ευρήματα με την Αρχαία Λητή. Συγκεκριμένα η απάντηση της Εφορείας αναφέρει: "Όσον αφορά στο αίτημά σας για την αλλαγή σήμανσης του μνημείου, σας γνωρίζουμε ότι ο τάφος φέρει τη συμβατική ονομασία στη διεθνή βιβλιογραφία από την περίοδοτης πρώτης διερεύνησής του στις αρχές του 20ου αιώνα. Η σήμανση δε των αρχαιολογικών χώρων δε συνοδεύεται από σύγχρονα τοπωνύμια. Ωστόσο η υπηρεσία μας προτίθεται να τοποθετήσει μία επιπλέον ενημερωτική πινακίδα αναφορικά με τη σύνδεση της νεκρόπολης του Δερβενίου με την Αρχαία Λητή"

Με λίγα λόγια το όνομα του τάφου θα παραμείνει Μακεδονικός Τάφος Λαγκαδά και τα αρχαιολογικά ευρήματα "Δερβενίου".
Εικόνα 1: Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων κατά την οποία
δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το όνομα των
αρχαιολογικών ευρημάτων και του τάφου δε θα αλλάξουν


Εικόνα 2: Το πρώτο αίτημα του Δήμου το 2017

Εικόνα 3: Το δεύτερο αίτημα του Δήμου το 2018

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: