Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοβουλία πολιτών και φορέων για το όνομα του τάφου Αρχαίας Λητής!

Η πινακίδα όπως βρίσκεται τώρα στον τάφο
Πολίτες και φορείς της Λητής αντέδρασαν στο όνομα που έχει δοθεί στον τάφο της Αρχαίας Λητής στο Δερβένι. Το πώς ο τάφος της Αρχαίας Λητής ή αλλιώς Μακρίδη Μπέη (από τον αρχαιολόγο που εργάστηκε πρώτος σε αυτόν), ονομάστηκε "Λαγκαδά" παραμένει ένα μυστήριο, αλλά και μια αδικία για την ιστορία της Λητής. Η κίνηση έχει σκοπό να κινητοποιήσει τη δημοτική αρχή, μιας και δεν υπήρξε κάποια οργανωμένη αντίδραση εκ μέρους της έως τώρα.

Συγκεκριμένα, οι πρώην κοινοτάρχες Λητής:


  • Σωτηρίου Σωτήριος (Πρόεδρος Κοινότητας Λητής 1983-86)
  • Καμάρης Χρήστος (Πρόεδρος Κοινότητας Λητής 1987-90)
  • Κουγιούνης Ευάγγελος (Πρόεδρος Κοινότητας Λητής 1991-94)
  • Παπαδόπουλος Νικόλαος (Πρόεδρος Κοινότητας Λητής 1995-98),
καθώς και σύλλογοι Α.Σ. Μακεδονικός Λητής και Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Λητής υπογράφουν το παρακάτω κείμενο το οποίο πήρε σήμερα  (21/3/2019) αριθμό πρωτοκόλλου από το Δήμο Ωραιοκάστρου. 

Το αίτημα αναφέρεται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου και αιτείται την ομόφωνη απόφαση του, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προς αλλαγή του ονόματος του τάφου.

Το αίτημα αναμένεται να περάσει και να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο στις 28 Μαρτίου. 

Ακολουθεί το κείμενο:


Προς:

Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου


Η Αρχαία Λητή ήταν η σημαντικότερη πόλη στο εσωτερικό της αρχαίας Μυγδονίας. Ο οικισμός της εκτιμάται ότι βρισκόταν στα υψώματα του Δερβενίου.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή της Αρχαίας Λητής ανέδειξαν σπουδαία ευρήματα. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι ο Πάπυρος της Αρχαίας Λητής, ο οποίος είναι το αρχαιότερο αναγνώσιμο χειρόγραφο της Ευρώπης και αποτελεί την πρώτη ελληνική εγγραφή στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της Unesco «Μνήμη του Κόσμου» (Memory of the World). 

Ο Κρατήρας της Αρχαίας Λητής είναι ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της αρχαίας χαλκοπλαστικής.

Επίσης, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας αποτελεί ο Μακεδονικός Τάφος της Αρχαίας Λητής.  Είναι γνωστός ως «τάφος του Μακρίδη Μπέη», από το όνομα του πρώτου ανασκαφέα αρχαιολόγου Θεόδωρου Μακρίδη. Ο τάφος εντοπίστηκε το 1910 και ήταν συλημένος. Πρόκειται για έναν τάφο μνημειακών διαστάσεων, ο οποίος κατασκευάστηκε στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα.

Θεωρούμε ότι η ιστορία του τόπου μας αδικείται από τις καταγραφές της αρχαιολογικής υπηρεσίας που έγιναν σε ανύποπτους χρόνους. Λανθασμένα τα ευρήματα καταγράφονται ως “Δερβενίου”, ο δε Μακεδονικός Τάφος της Αρχαίας Λητής ως “Λαγκαδά ή Μακρίδη Μπέη”.

Ζητάμε την αποκατάσταση αυτής της ιστορικής αδικίας, με την αλλαγή των ονομασιών σε Αρχαίας Λητής. 

Αιτούμαστε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την αλλαγή αυτή.

Παρακαλούμε και ελπίζουμε η απόφαση σας να είναι ομόφωνη.


Οι υπογράφοντες πρώην κοινοτάρχες και σύλλογοι
Η απόφαση του Α.Σ. Μακεδονικός Λητής

Η απόφαση του Α.Σ. Μακεδονικός Λητής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τον πρόεδρο του Μυγδονιακού

Ο Πρόεδρος του Μυγδονιακού Βασίλης Λάκης Η συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μυγδονιακού Βασίλη Λάκη έγινε πριν  ο Μυγδονιακός  στεφθεί Κυπελλούχος ΕΠΣΘ  την Κυριακή 23 Απριλίου. Με αυτόν τον τίτλο επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά η απόφασή μας να αφιερώσουμε κάποιες γραμμές στην μοναδική γυναικεία αθλητική ομάδα του Δήμου Ωραιοκάστρου, την πιο επιτυχημένη από άποψη τίτλων και επιτυχιών, αλλά παρόλα αυτά ίσως την πιο παραμελημένη από τους αρμόδιους φορείς. Η "άτυπη" συνέντευξη με τον Βασίλη Λάκη είχε μεγάλο ενδιαφέρον και μάθαμε πράγματα που δεν φανταζόμαστε. Δεν συναντάς συχνά ανθρώπους που ασχολούνται με τον γυναικείο αθλητισμό τόσα χρόνια και έχουν καταφέρει τόσες επιτυχίες. Και όλα αυτά με μια ομάδα που είναι γέννημα θρέμμα της Μυγδονίας.