Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ληταίικα 2022: Σαλονικώτικο Τακίμι

Εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν στο παραδοσιακό γλέντι με το Σαλονικιώτικο Τακίμι, που έγινε το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου στο Γήπεδο του «Μακεδονικού Λητής», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ληταίικα 2022», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ωραιοκάστρου, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λητής και ο Αθλητικός Σύλλογος «Μακεδονικός Λητής».

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που υλοποιούνται στο Δήμο Ωραιοκάστρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Σάκης Γιώργου, Δρόσος Κουτσοκώστας και χορευτικά τμήματα πολιτιστικών συλλόγων.

Το κοινό καλωσόρισαν στα «Ληταίικα 2022» ο πρόεδρος της Κοινότητας Λητής, Απόστολος Χατζηαντωνίου, η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λητής, Φιλιώ Νίκα και ο πρόεδρος του «Μακεδονικού Λητής», Χρήστος Χατζηαντωνίου. Οι πρόεδροι των συλλόγων εξέφρασαν τη χαρά τους που τα «Ληταίικα 2022» έκαναν δυναμική επανεκκίνηση μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα «Ληταίικα 2022» ολοκληρώνονται την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022, με αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από τη χορωδία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λητής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής στις 20.30. Υπεύθυνος χορωδίας: Δρόσος Κουτσοκώστας. Μουσικοί: Δημήτρης Σφίγγος - κιθάρα, Τριαντάφυλλος Χαλκιάς - μπουζούκι. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.