Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο Συνήγορο του Πολίτη για το νερό στη Λητή


Μετά από την αγνόηση του αιτήματος του προς Δήμο Ωραιοκάστρου, Κοινότητα Λητής και ΔΕΥΑΩ για το θέμα του νερού της Λητής και μη έχοντας κανέναν άλλον δίαυλο επικοινωνίας, ο κάτοικος Λητής κ. Σωτηρίου Μάλαμας απευθύνθηκε και στο Συνήγορο του Πολίτη για το πρόβλημα με το νερό στη Λητή καθώς και τη μη σύνδεσή της Λητής στο νέο σύστημα ύδρευσης της Μυγδονίας.

Η απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη θέτει καίρια ερωτήματα και και προβληματισμούς για Δήμο Ωραιοκάστρου και ΔΕΥΑΩ. 

Ορισμένα σημεία από το έγγραφο άξια να σημειωθούν είναι:

"Ο Συνήγορος του Πολίτη κατά αρχήν επισημαίνει ότι το εν λόγω πρόβλημα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς άπτεται της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και έχει να κάνει τις ακόλουθες παρατηρήσεις και επισημάνσεις:

- Ο Δήμος Ωραιοκάστρου και η ΔΕΥΑΩ, ως «Υπεύθυνοι» φορείς (πρώτος βαθμός ευθύνης) για λειτουργία του δικτύου ύδρευσης πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές ορίζονται στην Υγειον. Διάταξη Γ3α/761/68, καθώς και στο άρθρο 11 της με αριθμ. Γ1(δ)/ΓΠ οικ.67322/19.9.2017 ΚΥΑ. 
Ειδικότερα, οι υποχρεώσεις αφορούν: 

- i. στην παρακολούθηση του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση μέσω προγραμμάτων παρακολούθησης όπως αναφέρεται στα Μέρη Α έως Ε του Παραρτήματος ΙΙ της ως άνω ΚΥΑ σε Εργαστήρια όπως προσδιορίζεται στο Παράρτημα ΙΙΙ και 
- ii. στη λήψη γενικά κάθε μέτρου που θα διασφαλίζει κανονική παροχή υγιεινού νερού σε μόνιμη βάση. 

Ειδικότερα οι υποχρεώσεις των υπευθύνων, σύμφωνα με το άρθρο 6.1.α. της ΚΥΑ αφορούν επιπλέον και στη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και υγειονομική αναγνώριση των συστημάτων ύδρευσης καθώς και στην επεξεργασία του πόσιμου νερού, ώστε να αποφεύγεται κάθε υγειονομικός κίνδυνος. Επίσης, οφείλουν να προβαίνουν γενικά στη λήψη κάθε μέτρου, προκειμένου να παρέχεται πόσιμο νερό σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού, χωρίς διακοπές. Επιπρόσθετα, έχουν την υποχρέωση να παρέχουν στους καταναλωτές κάθε σχετική πληροφόρηση."

Επίσης ο Συνήγορος ζητάει από τις υπηρεσίες τα εξής:

1. Την αποστολή των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του έργου καθώς και της θεωρημένης μελέτης του.
2. Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με το είδος του τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε και δεν καθιστά εφικτή την υδροδότηση της Κοινότητας Λητής από το νέο δίκτυο.
3. Τι είδους λύσεις εξετάζει η ΔΕΥΑΩ για την αντιμετώπιση του προβλήματος και με ποιο χρονοδιάγραμμα.
4. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αποστείλει τις απόψεις της όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου δεδομένης της τεχνικής αστοχίας που έχει προκύψει και την αδυναμία διασφάλισης πόσιμου νερού στην Κοινότητα Λητής.
5. Με ποιον τρόπο εξυπηρετεί η συγκεκριμένη Κοινότητα τις ανάγκες της για νερό ανθρώπινης κατανάλωσης έως ότου εξευρεθεί βιώσιμη λύση.


Ακολουθεί ολόκληρο το έγγραφο από τον Συνήγορο του Πολίτη:



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.