Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΤΙΤΑΝ και ο Όργουελ

Το 1949 ο George Orwell έγραψε ένα από τα πιο ιστορικά βιβλία του εικοστού αιώνα, το "1984, ο Μεγάλος Αδελφός". Το βιβλίο περιγράφει μια δυστοπία ενός αστυνομικού κράτους όπου όλα ελέχονται απόλυτα. Κάτι που προσωπικά μου έχει εντυπωθεί από το βιβλίο είναι τα ονόματα των υπουργείων. Ο Orwell χρησιμοποιεί ονόματα για τα υπουργεία του κράτους αντίθετα των πραγματικών αρμοδιοτήτων τους. Πχ. τοΥπουργείο Αλήθειας είναι υπεύθυνο για την προπαγάνδα και τα ψέματα, το Υπουργείο Ειρήνης είναι αρμόδιο για τον πόλεμο και το Υπουργείο Αγάπης, το πιο τρομακτικο απ'όλα, αρμόδιο για τα βασανιστήρια και την τήρηση της τάξης.

Εδώ και κάποιους μήνες η υφήλιος μάχεται με τον νέο ιό COVID-19. Αυτή η μάχη έχει να κάνει με την υγεία των ανθρώπων, ιδίως όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Για αυτό τον λόγο τα κράτη, όπως και το ελληνικό, λάβανε κάποια μέτρα, έτσι ώστε να προστατεύσουν εμάς και την υγεία μας από τον νέο ιό. 

Τον Μάρτιο, εν μέσω πανδημίας και του πρώτου lockdown για την προάσπιση της υγείας όλων μας, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ενέκρινε την αίτηση του ΤΙΤΑΝ για καύση απορριμμάτων με τη μορφή RDF-SRF.  Ως φαίνεται υπάρχει κάτι το οργουελικό στο πώς αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος το περιβάλλον και την υγεία. 


Το ΤΙΤΑΝ από τη μεριά του δε φαίνεται να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα που δεν ενημερώθηκαν οι τοπικές κοινωνίες και δεν έγινε καμία διαβούλευση. Αυτό φάνηκε και από την στάση της αντιπροσωπείας του στο δημοτικό συμβούλιο του Ωραιοκάστρου στη συζήτηση που έγινε με αποκλειστικό θέμα την καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία. Η αντιπροσωπεία του ΤΙΤΑΝ αποχώρησε από το συμβούλιο ακριβώς πριν τοποθετηθούν οι σύλλογοι πολιτών Ωραιοκάστρου και Ευκαρπίας, μεταξύ αυτών και περιβαλλοντικοί σύλλογοι, δείχνοντας ξεκάθαρα πόσο τους ενδιαφέρει η άποψη της τοπικής κοινωνίας. Βέβαια και το ΤΙΤΑΝ τηρεί το οργουελικό πρότυπο. Πάνω στις εγκαταστάσεις του φιλοξενεί το μεγαλύτερο γκράφιτι σε βιομηχανικό χώρο και ίσως ένα από τα μεγαλύτερα γενικά σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό το γκράφιτι απεικονίζονται γάργαρα νερά, πουλιά, ζώα και φυτά. Με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο η τσιμεντοβιομηχανία εκθειάζει τη φύση πάνω στα μπουριά που καπνίζουν από την καύση απορριμμάτων.

Παραδίπλα μας πάλι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει και τη δημιουργία ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων) Δυτικού Τομέα στη Μαυροράχη, λίγο πιο πάνω από την Άσσηρο. Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται "βαρεάς όχλησης" καθώς η μονάδα θα κληθεί να εξυπηρετήσει δέκα δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων του νομού, αλλά και τους δήμους της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και τον δήμο Παιονίας του Κιλκίς.  Επιπρόσθετα η ΜΕΑ θα παράγει τοξική λάσπη της οποίας η τελική εναπόθεση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί...

Και πάλι ο Όργουελ... Το κράτος που τόσο κόπτεται για την υγεία μας, έχει βαλθεί να καταστρέψει όλες τις συνθήκες για να συνεχίσει αυτή να υπάρχει. Η επίφαση της προάσπισης της υγείας αποτελεί μία άριστη ευκαιρία για το κράτος να περάσει χωρίς αντιδράσεις όλα τα καταστρεπτικά σχέδια για τον τόπο και τις ζωές μας. Δε νοείται όμως υγεία με μολυσμένη ατμόσφαιρα, έδαφος και νερά. Και σε αυτή τη μάχη η κοινωνία οφείλει να είναι απέναντι στο κράτος και τις εταιρείες, γιατί διαφορετικά η απραξία της αποκτά με τη σειρά της οργουελικό χαρακτήρα. 

Σωτηρίου Μάλαμας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.