Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κλείνουν τα ΚΔΑΠ. Τι θα γίνουν οι υπάλληλοι και τα παιδιά; Επιστολή προς τη σελίδα μας

Δημοσιεύουμε αυτούσια την επιστολή που λάβαμε μέσω email:


Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ- ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ


Στις 31 Αυγούστου η δημοτική αρχή προχώρησε στο κλείσιμο των παιδικών σταθμών του Δρυμού και του Μελισσοχωρίου και του ΚΔΑΠ Παλαιοκάστρου αφήνοντας πρακτικά στον δρόμο 11 υπαλλήλους και εκατοντάδες παιδιά του τόπου μας.

Οι συγκεκριμένες δομές του δήμου μετρούν πλέον δεκαετίες λειτουργίας με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό που βρίσκονταν στις θέσεις του και επιτελούσε κοινωνικό έργο για μέχρι και δεκαοκτώ χρόνια. Οι βασικές αυτές δομές του δήμου μας ακολουθούσαν εξαιρετικά ανοδική πορεία τα τελευταία έτη προσεγγίζοντας πολύ κοντά την πληρότητα. Η νέα δημοτική αρχή τα βρήκε για παράδειγμα τα ΚΔΑΠ να φιλοξενούν περί τα 300 παιδιά. Κάνοντας έναν απλό υπολογισμό μπορούμε να διαπιστώσουμε τα χρήματα που εξοικονομούσε ο Δήμος αντί να καταλήξουν στις τσέπες των ιδιωτών. Επρόκειτο δηλαδή για κερδοφόρες δομές ικανές να χρηματοδοτήσουν και άλλα κομμάτια της ΔΗ.Κ.Ε.Ω Επιπλέον, τις δομές αυτές εμπιστεύονταν μητέρες από τις κοινότητες του τόπου μας παίρνοντας έτσι πολύτιμη βοήθεια προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται και να προσφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα. Μάλιστα στα προγράμματα αυτά ωφελούμενες μητέρες ήταν όσες ανήκαν στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας της η δημοτική αρχή είχε ενημερώσει για την πρόθεση της να μην προχωρήσει σε ανανέωση των συμβάσεων εργασίας για κάποιους από τους εργαζόμενους της ΔΗΚΕΩ. Το σχέδιο αυτό δεν υλοποιήθηκε τότε. Αυτήν την σχολική χρονιά όμως δεδομένης της μειωμένης κατά πολύ χρηματοδότησης των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης πολλές μητέρες που τις προηγούμενες χρονιές εμπιστεύονταν τις δημοτικές δομές δεν κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο "voucher". Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και ο αυξημένος ανταγωνισμός από τις ιδιωτικές δομές. Το αποτέλεσμα; Το κλείσιμο των δομών αυτών, το πέταγμα στον δρόμο των επί χρόνια υπαλλήλων, η απαξίωση προς τους δημότες του τόπου μας. Προτού παρθεί κεντρική υπουργική απόφαση που ίσως μιλούσε για παράταση στην εύρεση λύσης του προβλήματος την 11η Σεπτεμβρίου η δημοτική αρχή αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των παιδικών σταθμών και του ΚΔΑΠ. Οι εργαζόμενοι που κάθε χρόνο "απολύονταν" στις 31 Αυγούστου για να επαναπροσληφθούν στην 1 Σεπτεμβρίου αντιμετωπίζουν τώρα ένα αβέβαιο μέλλον μέσα στην οικονομική και υγειονομική κρίση. Μεταξύ των υπαλλήλων που έχασαν τη δουλειά τους βρίσκονται: πολύτεκνες μητέρες ανηλίκων, μονογονεικές οικογένειες και καθαρίστριες (μία θέση άκρως σημαντική λόγω της υγειονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας και ολόκληρος ο πλανήτης). Παράλληλα η αντιπολίτευση θέτει ερωτηματικά ως προς την διαφάνεια στα κριτήρια επιλογής του προσωπικού που συνεχίζει την εργασία. Οι γονείς θα ψάξουν για άλλον τρόπο προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν και εκείνοι στις εργασιακές τους απαιτήσεις.

Η πραγματικότητα για τις δομές της ΔΗΚΕΩ ίσως θα μπορούσε πλέον να χαρακτηριστεί ως ζοφερή. Για να καταλάβει κανείς τη διάσταση του προβλήματος θα μπορούσε να γίνει μια μικρή σύγκριση ποσών... Η ετήσια μισθοδοσία των μισών κιόλας από τους υπαλλήλους που δεν ανανεώθηκαν θα μπορούσε να συγκριθεί με το διατεθέν ποσό υπέρ της γιορτής που οργανώθηκε φέτος με τον Stavento και την Ζοζεφίν.

Εκείνο που χρειάζεται ο δήμος μας είναι η επένδυση στη νέα γενιά, η επένδυση στην ποιοτικότερη εκπαίδευση και όχι το κλείσιμο των βασικότερων δομών ή η περιστασιακή διασκέδαση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.