Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύρος πρόσφυγας στο Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων δημοτικού του Ωραιοκάστρου


Οι ισχυροί δεσμοί που τον ένωσαν πριν από είκοσι χρόνια με τη Θεσσαλονίκη, από την εποχή που έκανε μεταπτυχιακό στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οδήγησαν τον Αγά Φάραζ στην απόφαση να εγκαταλείψει τη φρίκη του πολέμου στη Συρία και να μετακομίσει μόνιμα, πριν από ενάμισι χρόνο, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου.


Ο Αγά Φάραζ μάζεψε όσα πράγματα μπορούσε να πάρει από την πατρίδα του και μαζί με τη σύζυγο, τα δύο του παιδιά, τη μητέρα του και τον αδελφό του βρέθηκαν ως πρόσφυγες στη χώρα μας. 

Παρά τη νέα αρχή που χρειάστηκε να κάνουν στη ζωή τους, δεν το έβαλε κάτω. 

'Επιασε δουλειά ως οδοντίατρος – γναθοχειρουργός, ενώ τα παιδιά κάθισαν στα θρανία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου και γρήγορα προσαρμόστηκαν στην ελληνική πραγματικότητα. Ο ίδιος θέλησε να κάνει ένα βήμα παραπάνω. 

'Εθεσε υποψηφιότητα για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, με τους γονείς να τον στηρίζουν και να τον εκλέγουν ως μέλος του Δ.Σ.

"Λόγω του πολέμου εγκαταλείψαμε τη Συρία. Αποφάσισα να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη, μία πόλη που γνώρισα το 1988, όταν έκανα μεταπτυχιακό. 

Τώρα, ήρθα με όλη την οικογένειά μου και σιγά - σιγά βρίσκουμε τους ρυθμούς μας", δήλωσε σε σπαστά ελληνικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Αναφορικά με την επιθυμία του να ασχοληθεί περισσότερο με θέματα του σχολείου, στο οποίο φοιτούν τα δύο του παιδιά, και να συμμετάσχει στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων εξήγησε: 

"Η μητέρα μου ήταν δασκάλα για πολλά χρόνια και ξέρω καλά ποια είναι τα προβλήματα που έχουν τα σχολεία και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μαθητές. 

Θέλω να είμαι κοντά στα παιδιά, όχι μόνο τα δικά μου, σε όλα. Θέλω να καταφέρουμε να ενώσουμε τους γονείς με το σχολείο.

 Εχω πολλές ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, αρκεί να συνεργαστούμε όλοι μαζί".

"Ο μεγάλος πηγαίνει στην ΣΤ’ δημοτικού, ενώ ο μικρός παρακολουθεί τα μαθήματα της Β’ τάξης και μιλάει τα ελληνικά καλύτερα από όλους μας", είπε ο κ.Φάραζ, προσθέτοντας πως αυτό το διάστημα μαθήματα ελληνικών παρακολουθεί και η σύζυγος του.

Στην εκλογή του Αγά Φάραζ στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μεταφέροντας την είδηση στους συναδέλφους του, οι οποίοι απάντησαν μ' ένα θερμό χειροκρότημα.

"Ευτυχώς η Ελλάδα μας δείχνει το δρόμο και οι γονείς του Ωραιοκάστρου δείχνουν το δρόμο της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αγάπης. Επικροτούμε την εκλογή του Σύρου οδοντιάτρου στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.