Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Δερβένι τότε και τώρα

Βλέποντας για ακόμα μια φορά το "Ας περιμένουν οι γυναίκες" του Σταύρου Τσιώλη, την πιο cult ταινία του ελληνικού κινηματογράφου που άφησε εποχή, παρατήρησα ότι στην αρχή το αμάξι των κουμπάρων (Ζουγανέλης και Μπακιρτζής) περνάνε από το Δερβένι. Το Δερβένι, λοιπόν, εκείνη την εποχή είναι διαφορετικό από ότι  είναι σήμερα:







  1. Η έξοδος για Λητή-Δρυμό-Μελισσοχώρι είναι από πάνω από τη γέφυρα που τώρα περνάμε από κάτω! 
  2. Τα δύο αντίθετα ρεύματα δε χωρίζονται με διάζωμα,όπως σήμερα, αλλά με μια απλή διπλή διαχωριστική γραμμή
  3. Στο βίντεο της ταινίας, φαίνεται για λίγο και η ταβέρνα "Το Δερβένι" που ήταν μέσα στα δέντρα, στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

Το Δερβένι όπως ήταν το 1998, το έτος παραγωγής της ταινίας.
Στον κόκκινο κύκλο, η ταβέρνα από τη μεριά της κατεύθυνσης προς Θεσσαλονίκη.
Παρατηρήστε ότι δεν υπάρχει διαχωριστικό διάζωμα μεταξύ των δύο κατευθύνσεων

Το Δερβένι το 2002. Τα έργα διαπλάτυνσής του φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει.
Τότε κόπηκαν και πολλά αιωνόβια πλατάνια
και καταστράφηκε και το κτίσμα όπου ήταν η κλειστή πλέον ταβέρνα.
Το Δερβένι το 2002 όταν ήδη είχαν ξεκινήσει τα έργα για την Εγνατία Οδό.
Ακέραια ήταν ακόμα η γέφυρα που οδηγούσε στη Μυδγονία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.