Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Άκυρο" από μερίδα καρναβαλιστών από την Ξάνθη έφαγε ο Δήμος Ωραιοκάστρου

Αρνούνται να έρθουν από την Ξάνθη για το καρναβάλι στο Ωραιόκαστρο λόγω παλαιότερων δηλώσεων του δημάρχου Ωραιοκάστρου. Ακολουθεί το δελτίο τύπου του συλλόγου:

"Κατόπιν καλέσματος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης για συμμετοχή μας στο καρναβάλι του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, νιώθουμε την ανάγκη να αρνηθούμε δημόσια αυτή την πρόσκληση.
Όπως γνωρίζουμε, ο Δήμος Ξάνθης και ο Δήμος Ωραιοκάστρου, τον Σεπτέμβριο του 2016, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο εκτός των άλλων τη «συνεργασία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στους τομείς των πολιτιστικών κυρίως δράσεων».
Υπενθυμίζουμε, όμως, πως ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, την ίδια περίοδο, σε ρατσιστικό παραλήρημα προέτρεψε τους κατοίκους σε μη σύννομες πράξεις εναντίων των προσφύγων, ενώ δημιουργούσε συστηματικά ξενοφοβικό κλίμα στην περιοχή, καλώντας ουσιαστικά τους πολίτες να αντιδράσουν στην ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, πράξεις που οδήγησαν σε εισαγγελική παρέμβαση.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να στείλουμε, από την πολυπολιτισμική και ειρηνική Ξάνθη, ένα μήνυμα εναντίωσης σε κάθε μορφή ρατσισμού και ξενοφοβίας και να καλέσουμε δημόσια και τους υπόλοιπους συλλόγους των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών να πράξουν αναλόγως και να μη συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Δήμου Ωραιοκάστρου.
από το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης «Η Γέφυρα»"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.