Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

3ήμερο Εορταστικών Εκδηλώσεων για τον Εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης


Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Μονολόφου σας προσκαλεί από Πέμπτη 19 Μαΐου  έως Σάββατο 21 Μαΐου  στο "3ήμερο Εορταστικών Εκδηλώσεων για τον Εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης" στο Μονόλοφο Θεσαλονίκης.

-Πέμπτη 19 Μαΐου 18:00: Εσπερινός και επιμνημόσυνη δέηση στο ιερό εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο παλιό χωριό (Δαουτλί) ,θα προσφερθεί καφές και κέρασμα

-Παρασκευή 20 Μαΐου 19:00: Πανηγυρικός εσπερινός ,αρτοκλασία -περιφορά εικόνας από το Ιερό εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προς το κεντρικό Ιερό Ναό των Αγίων Γεωργίου και Νεκταρίου στη πλατεία του χωριού

20:30: Πατινάδα και έπειτα έναρξη των χορευτικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή των : 
-Αναπτυξιακός Σύλλογος Μονολόφου
-Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου ,
-Πολιτιστικός Σύλλογος Λοφίσκου , 
-Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λητής
-Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κριθιάς

Θα προσφερθούν παραδοσιακά προιόντα , από τις γυναίκες του χωριού

-Σάββατο 21 Μαΐου 21:00 : Ο Διγενής Μονολόφου κι ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Μονολόφου διοργανώνουν Λαϊκό -Ποντιακή βραδιά με την ορχήστρα του Άγγελου Αγαθαγγελίδη.


Σας περιμένουμε να περάσουμε ένα όμορφο τριήμερο.

Με εκτίμηση ο Πρόεδρος Μιχάλης Τσολάκης και το Δ.Σ του Αναπτυξιακού Συλλόγου Μονολόφου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.