Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Η θέση μας ως δημοτική αρχή συνεχίζει να είναι σταθερά αλληλέγγυα προς την τοπική κοινωνία»

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η θέση μας ως δημοτική αρχή συνεχίζει να είναι σταθερά αλληλέγγυα προς την τοπική κοινωνία»

Την πλήρη απαλλαγή δημοτικών τελών στα βουστάσια, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες που εδρεύουν στο διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου και τη μείωση σε πολυτεκνικές οικογένειες και οικογένειες, οι οποίες έχουν στα μέλη του ΑμΕΑ αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 16-11-2015. Συναισθανόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας η διοίκηση του δήμου αποφάσισε τη μείωση των δημοτικών τελών ως εξής:

1) Για οικογένειες που έχουν ένα μέλος ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 70%, μείωση κατά 50%- με υποβολή αίτησης του ενδιαφερόμενου.

2) Για οικογένειες που έχουν πολυτεκνική ιδιότητα όπως αυτή καθορίζεται από το Ν. 3454/2006 (άρθρ. 3 και 6) θα ισχύσουν τα εξής:
α) Οικογένεια με 4 παιδιά- μείωση δημοτικών τελών 50%
β) Οικογένεια με 5 παιδιά- μείωση δημοτικών τελών 60%
γ) Οικογένεια με 6 παιδιά- μείωση δημοτικών τελών 70%
δ) Οικογένεια με 7 παιδιά- μείωση δημοτικών τελών 80%


3) Για τα βουστάσια και τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες – πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη, όπως εξάλλου προεκλογικά είχε δεσμευτεί η δημοτική αρχή.

Κατά τη διάρκειας της ίδιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την επιβολή ενός ειδικού τέλους ποσού 0,30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας ΕΤΗΣΙΩΣ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι π.χ. για μια οικία εμβαδού 100 τ.μ. το κόστος θα ανέρχεται στα 30 ευρώ το χρόνο και το οποίο θα κατανέμεται ισόποσα στους διμηνιαίους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που εκδίδει η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι προκύπτει μια επιβάρυνση για τη συγκεκριμένη οικία ποσού 2,5 ευρώ ΜΗΝΙΑΙΩΣ. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση προσβλέπει στη συγκέντρωση ποσού 1.000.000 ευρώ περίπου ετησίως, το οποίο θα βρίσκεται κατατεθειμένο σε εξειδικευμένο κωδικό με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση σχολικών κτιρίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σχολική στέγη έχει περάσει πλέον στις αρμοδιότητες των δήμων με την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 αρθρ.94 παρ.4 αρ.15- νόμος Καλλικράτη.

Αναφορικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου και οι οποίες κατά κοινή ομολογία δεν είναι πολλές σε αριθμό, στις σκέψεις της δημοτικής αρχής είναι στο απώτερο μέλλον και όταν οι συνθήκες ωριμάσουν να υπάρξουν μειώσεις στο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο. Φυσικά σε καμία περίπτωση η επιβολή του ειδικού αυτού τέλους δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία νέων επιχειρήσεων στο δήμο μας, όπως εσφαλμένα διαδίδεται.

«Δεν μας ήταν καθόλου εύκολη η απόφαση αυτή για την επιβολή του ειδικού τέλους, ούτε αυτή ελήφθη αβασάνιστα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν όλοι οι συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα όμως είμαστε αντιμέτωποι με την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερες σχολικές αίθουσες», αναφέρει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης και συνεχίζει: «Δεχθήκαμε βολές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς για τις δύο αίθουσες KIBO που τοποθετήσαμε στον αύλειο χώρο του 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου λόγω απρόβλεπτης αύξησης των μαθητών ως απόρροια της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και η οποία κατ' επέκταση οδήγησε πολλές οικογένειες να αποσύρουν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά σχολεία, αναζητώντας μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, παράλληλα θα καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για ένταξη του δήμου σε προγράμματα ΕΣΠΑ- ΣΔΙΤ, παρόλο που στο νέο πρόγραμμα δεν προβλέπεται αφειδώς η κατασκευή σχολικών μονάδων και η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα.

«Αντιμετωπίζοντας λοιπόν αυτή την κατάσταση, πήραμε τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία σημειωτέον υλοποιείται σε δήμο της Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια. Γνωρίζαμε ότι θα συναντήσουμε την αρνητική τοποθέτηση επ' αυτής της απόφασης από κάποιους συμπολίτες μας. Θέλουμε όμως να είμαστε αποτελεσματικοί και όχι αρεστοί, επωμιζόμενοι κάθε πολιτικό κόστος. Η ωφελιμότητα από την εφαρμογή της απόφασης αυτής δεν θα αργήσει να φανεί. Με χρηστή διαχείριση και κυρίως με διαφάνεια ευελπιστούμε ότι έως το τέλος της θητείας μας θα έχουμε φανερό αποτέλεσμα της προσπάθειας μας να δώσουμε στη νεολαία μας σύγχρονες μονάδες μάθησης. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το θέμα της σχολικής στέγης δεν επιδέχεται πολιτικής αντιπαράθεσης», καταλήγει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Σημείωση:
Το προεκτιμώμενο κόστος κατασκευής των αναγκαίων σχολικών κτιρίων του δήμου Ωραιοκάστρου σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας είναι τα παρακάτω:
1) 4ο γυμνάσιο – λύκειο οικισμού «Γαλήνης» Δ.Ε. Ωραιοκάστρου 4.200.000 ευρώ
2) Δημοτικό σχολείο οικισμού «Γαλήνης» Δ.Ε. Ωραιοκάστρου
3) Επέκταση δημοτικού σχολείου Τ.Κ. Νεοχωρούδας Δ.Ε. Καλλιθέας 600.000 ευρώ
4) Λύκειο Δ.Ε. Καλλιθέας 4.000.000 ευρώ
5) 6ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου 3.500.000 ευρώ
6) 2ο γυμνάσιο – λύκειο Δ.Ε. Μυγδονίας 4.200.000 ευρώ
7) 2ο νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου Δ.Ε. Ωραιοκάστρου 700.000 ευρώ
8) 2ο νηπιαγωγείο Δ.Κ. Λητής της Δ.Ε. Μυγδονίας 600.000 ευρώ
                         Γενικό σύνολο κόστος σχολικών κτιρίων 21.800.000 ευρώ
 

Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: