Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναμένεται να ξεπεράσουν τις 700 χιλιάδες οι διακοπές ρεύματος

Την απειλή μπλακ άουτ σε 750.000 οφειλέτες επιστρατεύει η ΔΕΗ για να πιέσει τους καταναλωτές να πληρώσουν τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνουν κοντά στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ήδη μέσω του διαχειριστή του δικτύου διανομής έχουν εκτελεστεί πάνω από 15.000 εντολές διακοπής ρεύματος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ υπάρχει ουρά από τουλάχιστον 100.000 εντολές αποκοπής για τους επόμενους 2-3 μήνες, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποκοπές αφορούν μαγαζιά και επιχειρήσεις της χαμηλής και μέσης τάσης με μεγάλες ανεξόφλητες οφειλές, όμως στο σκοτάδι μένουν και σπίτια που συστηματικά δεν πληρώνουν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και οι οφειλές ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.


Το τσουνάμι των εντολών διακοπής ρεύματος που έχει αρχίσει να ξεσπά από τον περασμένο μήνα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στο σκοτάδι, έστω και για λίγες ώρες ή ημέρες, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες μέσα στο 2016.

Σχεδόν το 1/3 των πελατών της ΔΕΗ έχει σήμερα απλήρωτους λογαριασμούς και η ΔΕΗ θα εκδώσει εντολές αποκοπής σε πάνω από 700.000-750.000.

Η εκτίμηση αυτή συνιστά στροφή 180 μοιρών για τη στρατηγική ανοχής της ΔΕΗ, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια έκοβε το ρεύμα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Μέχρι και το 2013, όμως, εκδίδονταν ετησίως περίπου 700.000-800.000 εντολές αποκοπής, ενώ εκτελούνταν τελικά οι 300.000 έως 350.000 καθώς περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες τελικά πλήρωναν μέσα σε μια-δυο μέρες τις οφειλές και επανασυνδεόταν το ρεύμα.

Η κακή οικονομική κατάσταση χιλιάδων καταναλωτών, αλλά και η μεγάλη αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύτηκαν την πολιτική ανοχής της ΔΕΗ, έχουν οδηγήσει σε έξαρση και το φαινόμενο της ρευματοκλοπής.

Από τους ελέγχους που έγιναν το τελευταίο 9μηνο σε πάνω από 57.000 μετρητές, εντοπίστηκαν πάνω από 5.500 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος, οι περισσότερες εκ των οποίων πήραν τον δρόμο των δικαστηρίων.

Τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα συχνά σε φτωχούς καταναλωτές, αλλά παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση και μεταξύ επιχειρηματιών και εύπορων νοικοκυριών σε πλούσιες περιοχές.

Ο Διαχειριστής επιδιώκει συνεννόηση με τον Αρειο Πάγο και το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία καθώς με το ισχύον καθεστώς η ρευματοκλοπή πρακτικά μένει ατιμώρητη.

Επενδύσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ

Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, η βελτίωση του δικτύου και η απλοποίηση των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ προς τους καταναλωτές είναι οι προτεραιότητες του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που προωθεί η θυγατρική της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονται επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση 170.000 έξυπνων μετρητών σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, τη Μυτιλήνη, την Ξάνθη και τη Λευκάδα, με δυνατότητα τηλεμέτρησης.

Συντάκτης: Βασίλης Γεώργας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: