Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρατσιστική επίθεση στο "Άρσις" στο Ωραιόκαστρο

Με όπλο εισέβαλε στο προαύλιο χώρο του ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης ένας άγνωστος άνδρας.

Όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες ο άνδρας εισέβαλε στο προαύλιο χώρο απειλώντας και φωνάζοντας πως "έχετε φέρει εδώ τα Πακιστανάκια και τα πληρώνω με τους φόρους μου" σε μια πρωτοφανή ρατσιστική επίθεση για τα δεδομένα της πόλης. Μετά το περιστατικό ο άνδρας που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Ιωαννίδης Στυλιανός, συνελήφθη από την αστυνομία και αύριο θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο στόχος του άνδρα ήταν ο ξενώνας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ σε μια ξεκάθαρα ρατσιστική επίθεση που σόκαρε όλους όσους βρίσκονταν στο σημείο.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων του ξενώνα στο Ωραιόκαστρο αναφέρει:
Σήμερα Παρασκευή 9/1/2014 και ώρα 13:00 οι εργαζόμενοι στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο δεχτήκαμε απρόκλητη ρατσιστική επίθεση με όπλο από κάτοικο της περιοχής. Με αφορμή μια ανυπόστατη κατηγορία, σχετικά με την κλοπή του σκύλου του, εξύβρισε χυδαία τους εργαζόμενους και καταφέρθηκε κατά των παιδιών που φιλοξενούνται στον Ξενώνα με ρατσιστικές αναφορές για την καταγωγή τους χαρακτηρίζοντας τους «αλήτες Πακιστανούς» και λέγοντας ότι «έχει βαρεθεί να πληρώνει με τους φόρους του αυτούς τους βρωμιάρηδες» και πολλά άλλα. Μετά από αυτό, και ενώ προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε, έβγαλε περίστροφο το οποίο, όπως διακρίναμε, περιείχε σφαίρες στον μύλο του και μας απείλησε δηλώνοντας ταυτόχρονα «είμαι χειρότερος από τους χρυσαυγίτες». Αφού τον ενημερώσαμε ότι ειδοποιήσαμε την άμεση δράση, συνέχισε να μας απειλεί μέχρι τη στιγμή που συγγενικό του πρόσωπο έφτασε στο χώρο και τον απομάκρυνε.

Ο δράστης της ρατσιστικής αυτής επίθεσης, Ι.Σ , ο οποίος μάλιστα έχει διατελέσει Πρόεδρος του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης, έπειτα από μήνυση που υποβάλλαμε στην αστυνομία συνελήφθη και θα οδηγηθεί αύριο το πρωί στον Εισαγγελέα.

Ο Ξενώνας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο Ωραιοκάστρου της ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, λειτουργεί στην περιοχή του Ωραιοκάστρου – Θεσσαλονίκης από το 2009. Χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και κατά 25% από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και φιλοξενεί 30 αγόρια ηλικίας 12-18 χρονών που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες. Οι ανήλικοι που φιλοξενούνται στο ξενώνα βρίσκονται στην χώρα μας χωρίς τη συνοδεία των γονέων ή ενήλικων συγγενικών μελών της οικογένειας τους.

Ως εργαζόμενοι του Ξενώνα και μάρτυρες του περιστατικού καταγγέλλουμε δημόσια την επίθεση. Τα κίνητρα της ήταν ξεκάθαρα ρατσιστικά και η αναφορά στην κλοπή του σκύλου ήταν απλώς μια πρόφαση την οποία αναπαρήγαγαν πολλά από τα ΜΜΕ για να υποβαθμίσουν το γεγονός. Στόχος δεν ήταν οι παιδικοί σταθμοί που βρίσκονται στον ίδιο χώρο αλλά αποκλειστικά ο Ξενώνας και τα παιδιά που φιλοξενούνται εδώ.

Οι εργαζόμενοι του Ξενώνα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: