Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι πελαργοί ξανάρθανε

Για ένα ακόμα καλοκαίρι στο κεντρικότερο σημείο της Λητής, στην κολόνα της ΔΕΗ  λίγο πιο κάτω από το ΚΑΠΗ, η Λητή φιλοξενεί και πάλι ένα ζευγάρι πελαργών. Και λέω φιλοξενεί γιατί για μια ακόμα χρονιά θα μείνουν στις φωλιές που είχαν χτιστεί παλιότερα επί κοινοτικής αρχής. 

Οι πελαργοί στο κεντρικότερο σημείο της Λητής

Μια όμως και μιλάμε για τους πελαργούς, ας μάθουμε και λίγα πραγματάκια για αυτούς. Οι πληροφορίες προέρχονται από τον ιστότοπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:


Ποιος είναι ο πελαργός
Ο Πελαργός είναι ένα από τα πιο γνωστά και πιο εντυπωσιακά είδη πουλιών των Ελληνικών υγροτόπων αλλά και των πόλεων και χωριών. Γνωρίστε τα μυστικά της ζωής του πελαργού: ποιες είναι οι συνήθειές του, που φωλιάζει, τι τρώει, ποια είδη υπάρχουν και που ζει το καθένα.

Η μετανάστευση
Κάθε φθινόπωρο μεγάλα κοπάδια πελαργών ξεκινούν για το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης προς την Αφρική Οι πελαργοί κάνουν τα μακρύ αυτό ταξίδι τους όχι πετώντας, άλλα ανεμοπωρόντας.

Απειλές κατά των πελαργών
Όσο περνάει ο καιρός οι παλιές δοξασίες ξεχνιούνται και η ευνοϊκή συμπεριφορά του άνθρώπου προς τον πελαργό υποχωρεί. Οι κίνδυνοι που απειλούν τους πελαργούς στις μέρες μας είναι αρκετοί, κάποιοι από τους οποίους δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στους τοπικούς πληθυσμούς του είδους.


Η απειλή της ηλεκτροπληξίας
Επειδή ζει μέσα σε πόλεις και χωριά και συχνά χρησιμοποιεί τους στύλους για να καθίσει ή να κάνει τη φωλιά του ο πελαργός είναι απειλείται ιδιαίτερα από ηλεκτροπληξία. Είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που περιορίζει την αναπαραγωγική επιτυχία των Πελαργών και σοβαρή αιτία μείωσης του πληθυσμού τους.

Ο πελαργός και ο άνθρωπος
Πελαργός και Άνθρωπος συγκατοικούν αιώνες τώρα. Η σχέση αυτή απεικονίζεται σε λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία, διηγήσεις, παλαιές γκραβούρες, ακόμη και στα γραμματόσημα.

Πρόγραμμα απογραφής πελαργών
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Απογραφής του Πελαργού το 2004, το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης μαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διεξήγαγε την Εθνική Απογραφή του Πελαργού τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο με απευθείας παρατήρηση και καταγραφή των φωλιών και των ζευγαριών. Η απογραφή έγινε από εθελοντές τη δράση των οποίων συντόνισε το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών. Παράλληλα καταγράφηκαν και άλλα στοιχεία που έχουν σχέση με την βιολογία του είδους αλλά και με την κατάσταση του βιότοπου του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: