Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δυναμικές κινητοποιήσεις υπόσχεται ο Περιββαλοντικός Σύλλογος εναντια στο εργοστάσιο καύσης

Παρουσία περισσοτέρων των 70 ατόμων που εκπροσωπούσαν 22 φορείς της περιοχής Λαγκαδά (εκ των οποίων ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Λητής και η Κίνηση Κατοίκων Μυγδονίας) πραγματοποιήθηκε χθες ενημέρωση σχετικά με το ΧΥΤΑ Μαυροράχης και το εργοστάσιο καύσης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά κ. Χρήστος Χατζηπαραδείσης ανάφερε πως η επαρχία Λαγκαδά είναι η πιο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς μέχρι πριν από μερικά χρόνια λειτουργούσαν δεκάδες βαφεία που μόλυναν τη λίμνη Κορώνεια και μέσω αυτής τον υδροφόρο ορίζοντα και τα εδάφη της περιοχής. Τόνισε παράλληλα πως αυτή τη στιγμή μεθοδεύεται η κατασκευή εργοστασίου καύσης στη Μαυροράχη, δίπλα στο ΧΥΤΑ.

Το λόγο πήρε και το μέλος του συλλόγου Ηλίας Τεκίδης, ο οποίος ανέφερε πως τα εργοστάσια καύσης παράγουν επικίνδυνους αέριους ρύπους και πως στη χώρα μας δεν υπάρχουν αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου των εν λόγω εργοστασίων. Ανέφερε επίσης τη μεθόδευση που έγινε προκειμένου να χωροθετηθεί ο ΧΥΤΑ στη Μαυροράχη, καθώς όπως τόνισε «σε ένα βράδυ έγινε αναθεώρηση της ΚΥΑ που αφορά τη NATURA στην περιοχή μας και από διακόσιες χιλιάδες στρέμματα η NATURA επεκτάθηκε στο ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες στρέμματα, σταματώντας 500μ. πριν το ΧΥΤΑ, προκειμένου να τον κατασκευάσουν εκεί που θέλανε».

Ακολούθησε συζήτηση για το θέμα και τονίστηκε πως θα πρέπει ο σύλλογος να προχωρήσει σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις ενάντια στο εργοστάσιο καύσης και να γίνονται συχνότερες συναντήσεις για ενημέρωση του κόσμου. Τέλος, συστάθηκε και ένα 9μελές συντονιστικό όργανο που θα οργανώνει τις δράσεις ενάντια στο εργοστάσιο καύσης.

Πηγή: http://www.lagadas.net/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.