Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όχι στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία! Εκδήλωση φορέων στο Ωραιόκαστρο.


Μια σημαντική εκδήλωση  διοργάνωσαν χθες βράδυ ο Περιβαλλοντικός – πολιτιστικός σύλλογος Ωραιοκάστρου, η Ενωση Γονέων Ωραιοκάστρου και η Πρωτοβουλία Κατοίκων ενάντια στα Αντιλαικά Μέτρα. Θέμα της εκδήλωσης η κατασκευή του Γιγάντιου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία και όλα όσα ακόμη θα δημιουργηθούν γύρω από αυτόν...

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ Σπάσος Μιχάλης  από το δίκτυο 48 (!!!) φορέων και συλλόγων που αντιτίθεται στην κατασκευή του ΣΜΑ, ο καθηγητής κ  Νικολάου Κώστας Δρ χημικός – περιβαλλοντολόγος και ο κ Αγκούτογλου Στέλιος μέλος επίσης του δικτύου.
Πριν από τους ομιλητές έγινε μια μικρή εισήγηση από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και κατόπιν το λόγο πήρε ο κ Σπάσος Μιχ. που  ανέλυσε τις θέσεις του δικτύου, τους λόγους για τους οποίους το δίκτυο είναι ενάντια στην δημιουργία του ΣΜΑ στο συγκεκριμένο σημείο, μόλις 500 μέτρα από τις πρώτες κατοικίες της Ευκαρπίας και 100 μ από το ΤΙΤΑΝ. Τόνισε ότι χρειάζεται επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, γιατί αυτός είχε σχεδιασθεί το 2003 και έπρεπε να εφαρμοσθεί μέχρι το 2008, ότι στον σχεδιασμό είχε αποφασισθεί να γίνουν 7 ΣΜΑ αλλά σήμερα δημιουργείται μόνο ένα το οποίο αποφασίσθηκε να είναι διπλάσιο σε χωρητικότητα από τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται ημερήσια.
Στην συνέχεια  ο κ Νικολάου  ανέλυσε το μοντέλο της διαχείρισης σκουπιδιών που ξεκινάει από την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και κομποστοποίηση και καταλήγει στην καύση και τους ΧΥΤΑ. Εδώ στην Ελλάδα τόνισε αφήνουμε τα τρία πρώτα στάδια και πάμε στο τέταρτο και στο πέμπτο. Ότι και αν γίνει, αν εξακολουθήσουμε αυτή την τακτική θα ψάχνουμε χώρους για ΧΥΤΑ, ενώ η εφαρμογή της προηγούμενης πρότασης (των τριών πρώτων σημείων) θα οδηγήσει στην μείωση των σκουπιδιών…
Η εκδήλωση ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, μια και το πρόβλημα αφορά όλους μας και όχι μόνο την Ευκαρπία, γιατί η ρύπανση δεν περιορίζεται σε ένα σημείο μόνο και παρευρέθηκαν αρκετοί συμπολίτες μας.
Παρόντες ακόμη ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου κ Θ Ματσουκατίδης, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ Α Πολυχρονίδης και η αντιδήμαρχος παδείας και κοινωνικής πολιτικής κ Ε. Κέπετζη. Ακόμη η γραμματέας του ΟΣΥΚΕΘ κ Κοσολία Τασούλα και εκπρόσωποι από τον περιβαλλοντικό σύλλογο Ευκαρπίας, Ασσήρου και από τις πρωτοβουλίες Συκεών και Ευόσμου.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: