Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ , ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΟΥ, ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΟΥ


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΣΣΗΡΟΥ  “ΦΙΛΟΙ  ΤΗΣ ΓΗΣ”   http://www.facebook.com/FiloiGisAssirοs        e-mail  :   peribsylassirou@gmail.cοm
                                                                                               Link   :    www.filoitisgis.gr

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥ   ΤΗΝ  ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ , ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ  ΣΟΥ, ΤΟΝ  ΤΟΠΟ  ΚΑΙ   ΤΗΝ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΟΥ

     ΘΕΛΟΥΝ  να κάνουν εργοστάσιο καύσης  απορριμμάτων  στο  χώρο  του  ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

     Δεν πρέπει  να τους αφήσουμε  να καταστρέψουν  την περιοχή μας.
      Ήδη ο  ΧΥΤΑ  την  επιβαρύνει   επικίνδυνα  με  όλα  αυτά  που  θάβονται εκεί , και  δεν  είναι ψέματα , ούτε υπερβολές , δυστυχώς  είναι  η  αλήθεια.

     Στο  ΧΥΤΑ  πέφτουν  κάθε  μέρα  τόνοι  επικίνδυνα  σκουπίδια , μολυσματικά , νοσοκομειακά , χημικά , τοξικά , τελευταία  και  ραδιενεργά , ενώ  ο  βιολογικός  υπολειτουργεί.
     Τις συνέπειες  και  τις επιπτώσεις  όλων  αυτών  θα  τις  επωμιστούμε  εμείς.

     ΕΝΟΣ   ΚΑΚΟΥ   ΜΥΡΙΑ   ΕΠΟΝΤΑΙ  !

     Μετά  τον ΧΥΤΑ , τους  άνοιξε  η όρεξη  και  για  άλλα έργα  και  δεν  θα σταματήσουν  στο εργοστάσιο καύσης  , αν δεν τους σταματήσουμε εμείς.

     Σχεδιάζουν κι άλλα , διότι μας θεωρούν κοινωνία  ήσσονος  αντίστασης.  Αν μείνουμε  αδιάφοροι και φοβισμένοι , θα καταδικάσουμε  εμείς  οι ίδιοι  την περιοχή μας.   Μέχρι πότε  θα  μας  χαρακτηρίζουν έτσι;

     Αν δεν  υπερασπιστούμε  τον τόπο μας , που ζούμε εδώ,  εμείς και  τα παιδιά μας , ποιος  περιμένουμε να το κάνει , ο υπάλληλος  του υπουργείου στην  Αθήνα ;

     Το εργοστάσιο  που  θέλουν  να  φτιάξουν , θα  καίει  450.000  τόνους σκουπίδια  τον χρόνο ( σχεδιάζουν εισαγωγή σκουπιδιών κι από Ιταλία ! ) και  θα κατασκευαστεί  από ιδιώτη  εργολάβο  που  θα  το εκμεταλλεύεται  για  20 - 25 χρόνια.

     Οι Δήμοι  τότε  θα  πληρώνουν  στον εργολάβο , για την καύση  των σκουπιδιών τους , δέκα φορές  περισσότερο  απ' ότι  πληρώνουν  σήμερα  στο ΧΥΤΑ , ενώ αυτό  θα  παράγει  ενέργεια  που θα την πουλάει , είτε στην ΔΕΗ, είτε σε ιδιώτη,  βγάζοντας  από  τα  φουγάρα  του  τοξικά  και  καρκινογόνα  αέρια , υπεύθυνα  για  μιά  σειρά  θανατηφόρων  ασθενειών  και  γεμίζοντας  το  χώμα  με  μια  τοξική  τέφρα , που θα  χρειάζεται ειδική επεξεργασία. Αρα, θα πληρώνουμε  διπλά  για  να αγοράζουμε  τον καρκίνο !

     Τα κοτόπουλα  με διοξίνες  που είχαν εντοπιστεί στo Βέλγιο, ήταν σε μονάδες δίπλα  στα  εργοστάσια καύσης  απορριμμάτων , σε  μια  χώρα  που  η  ανακύκλωση  είναι  στο  60%  και  που  πιθανολογείται οτι  ίσως  καίγεται  το  υπόλοιπο 40%.

     Φανταστείτε  τι πρόκειται  να γίνει εδώ σε μας , όπου θα  τα καίνε όλα, μαζί και με  τα  πλαστικά , αφού  το ποσοστό  της ανακύκλωσης  είναι  μόλις και μετά βίας  8% !
     Οι περισσότεροι καταγόμαστε  από δώ και θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ, στον  τόπο μας , που  έχουμε  κληρονομήσει  από τους  γονείς  μας.
     Άλλοι φύγαμε  από την πόλη , χτίσαμε  τα  σπίτια μας   με  κόπους και δυσκολίες , για  να ζήσουμε  σε  ένα  καλύτερο περιβάλλον , εμείς και τα παιδιά μας.
    Πολλοί  είναι  αυτοί , που η κύρια  πηγή  εσόδων  τους  είναι  η  γεωργία  και  η κτηνοτροφία και που  θα πληγούν  ιδιαίτερα  εάν  στα  προϊόντα  τους  ανιχνευτούν διοξίνες , που θα μεταφέρονται από το εργοστάσιο.

     Και  να  τώρα  που  η πολιτεία , για  να  εξυπηρετήσει  τα  συμφέροντα κάποιων μεγαλοεργολάβων σε  μια  περίοδο  τόσο  δύσκολη  οικονομικά , στην  πράξη  μας  ακυρώνει  μονοκονδυλιά  και  διαγράφει  τους κόπους  και  τα  όνειρα  όλων μας.

     Το ξέρετε  ότι  η μελέτη  του υπεύθυνου φορέα  (ΟΤΑ) , που θεωρεί  κατάλληλη την περιοχή μας  για εργοστάσιο καύσης , αναφέρει  ότι  δεν υπάρχει  γεωργία  και κτηνοτροφία , και  ένα  σωρό  άλλα  τερατώδη  ψέματα και  ανακρίβειες , για  να θεωρηθεί  ο τόπος μας  ο καταλληλότερος  γι αυτό  το καταστρεπτικό έργο ;

     Για την διαχείριση των απορριμμάτων  υπάρχουν λύσεις  που δημιουργούν θέσεις εργασίας , όταν  το εργοστάσιο τις καταργεί , αφού  χρειάζεται  προσωπικό  λιγότερο κι  από τον ΧΥΤΑ - και πολεμάει  και την ανακύκλωση , για  να έχει υλικό  να καίει.
     Η ανακύκλωση  προστατεύει  το περιβάλλον , κάνει οικονομία  στους  φυσικούς πόρους  και  δημιουργεί  μια  σειρά  θέσεων  εργασίας.
     Μας  είπαν  πριν  από χρόνια , ότι  πρέπει  κάπου να πηγαίνουμε  τα σκουπίδια μας  και  κάνανε  τον ΧΥΤΑ , όχι  όμως  για  τα σκουπίδια μας , αλλά  για  τα σκουπίδια όλου  του Νομού Θεσσαλονίκης , ακόμη και σκουπίδια  γειτονικών νομών  θάβονται εδώ !    
     Τώρα μας λένε - μετά από τρία χρόνια κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ - οτι πρέπει να λυθεί  οριστικά  το πρόβλημα  των σκουπιδιών.
     Γιατί  εμείς  θα πρέπει  να  ανεχτούμε  να λύσουμε  δύο φορές  - και ποιος ξέρει πόσες άλλες - το πρόβλημα  των απορριμμάτων όλης  της περιφέρειας  και όχι μόνο;

     Πρέπει  να βγούμε  από την θέση  του χαζού - δυστυχώς  έτσι  μας θεωρούν -  που ότι και να του κάνεις , δεν διαμαρτύρεται. Έχουμε  ευθύνη  απέναντι  στα παιδιά μας και πρέπει, αν  μη  τι άλλο, να προσπαθήσουμε , να σηκωθούμε  από τον καναπέ μας από την τηλεόραση , από την καφετέρια.

     Όταν  θα βρεθούμε  μπροστά στις συνέπειες , θα είναι  πάρα πολύ αργά. Πρέπει να δράσουμε τώρα.  Γι αυτούς  θα είμαστε  ένα  ποσοστό  επί τοις εκατό , στην  αύξηση των καρκινοπαθών , για  μας  όμως  αυτό  το ποσοστό  μπορεί  να  βρίσκεται  μέσα  στο σπίτι μας,  σε μας  και  στα παιδιά μας.

     Οι μόνοι αγώνες που χάνονται , είναι αυτοί που δεν δίνονται !

 ΔΕΝ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΑΦΗΣΟΥΜΕ  ΝΑ ΓΙΝΕΙ  ΤΟ  ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ  ΚΑΥΣΗΣ

ΟΛΟΙ   ΜΑΖΙ   ΕΙΜΑΣΤΕ   ΠΙΟ  ΔΥΝΑΤΟΙ  ΑΠΟ  ΑΥΤΟΥΣ
Ο σύλλογος συμμετέχει στην πρωτοβουλία για την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων
                                                                                  Επικοινωνία:diapor@lists.espiv.net

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: