Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα παιδιά στη Λητή συναντιούνται και παίζουν μέσα στο δρόμο

Με το κλείσιμο των σχολείων και τον καλό καιρό, όλα τα παιδιά βγαίνουν από νωρίς να χαρούν το παιχνίδι. Σε ένα χωριό, όπως η Λητή, θα περίμενε κανείς ότι τα παιδιά θα παίζουν σε κάποιο πάρκο ή σε κάποιο ανοιχτό δημόσιο χώρο. Λάθος. Η Λητή δεν έχει ούτε ένα πάρκο ή παιδική χαρά. Οι διάφορες διοικήσεις των δήμων Μυγδονίας (παλιότερα) και Ωραιοκάστρου, είχαν τάξει πάρκα και ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Μέσα σε αυτούς και η παρούσα διοίκηση.

Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο νυν δήμαρχος Ωραιοκάστρου όταν ήταν αντιπολίτευση:



Όπως ξέρουμε όλοι, τίποτα δεν έγινε. Όλοι-ες έχουμε μάτι και βλέπουμε μικρά παιδιά να τριγυρνάνε στους δρόμους, χωρίς καμιά επιλογή στη συνεύρεσή τους για παιχνίδι. Δυστυχώς όλα τους παίζουν στο δρόμο και κάθονται στα πεζοδρόμια ή στις στάσεις. Δεν υπάρχει κανένας δημόσιος χώρος που να μπορεί να φιλοξενήσει το παιχνίδι τους. Οι φωτογραφίες το επαληθεύουν.













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Επίσημα αποτελέσματα και σταυροδοσίες δημοτικών εκλογών 2023

  Δείτε τα επίσημα αποτελέσματα και τις σταυροδοσίες στο έγγραφο: