Τελείωσαν χθες 26 Νοεμβρίου οι ξεναγήσεις του Openhouse. Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στη Θεσσαλονίκη έχει πραγματοποιηθεί ήδη 10 χρονιές σημειώνοντας πάνω από 50.000 επισκέψεις στην τελευταία διοργάνωση.
Μέσα στα κτίρια που επισκέφθηκαν οι συμμετέχοντες ήταν και ο Μακεδονικός τάφος Μακρίδη Μπέη ή αλλιώς Αρχαίας Λητής. Και ενώ το Openhouse έχει συμπεριλάβει στη λίστα του τον Μακεδονικό Τάφο Μακρίδη Μπέη (φωτό 1), οι υπεύθυνοι για την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου αρνούνται επί σειρά ετών να τον συμπεριλάβουν στην ιστοσελίδα του. Παρομοίως δεν υπάρχει και καμία αναφορά στον Πάπυρο Δερβενίου ο οποίος αποτελεί έναν από τους ελάχιστους παπύρους που διασώζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, λόγω της ευαισθησίας τους στην υγρασία και εντάχθηκε το 2015 στον διεθνή κατάλογο του προγράμματος της Unesco «Μνήμη του κόσμου».
Φαίνεται ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία για τους υπεύθυνους του Δήμου Ωραιοκάστρου οι οποίοι αδιαφορούν για την ιστορία της Αρχαίας Λητής. Έχουμε φτάσει στο σημείο που μπορούμε να αναρωτηθούμε αν γίνεται εσκεμμένα και δεν είναι απλά αδιαφορία, αλλά απόκρυψη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου