Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tεράστιες εκπομπές μεθανίου από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης


Ένας δορυφόρος του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA εντόπισε τεράστιες εκπομπές μεθανίου από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης στη Βόρεια Ελλάδα. Οι δορυφορικές παρατηρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν από τον δορυφόρο EMIT και επεξεργάστηκαν από την Carbon Mapper, αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από 2 τόνοι μεθανίου εκπέμπονται από τον χώρο υγειονομικής ταφής κάθε ώρα.

Από μόνες τους, οι εκπομπές μεθανίου από μια χωματερή δεν προκαλούν έκπληξη. Καθώς τα οργανικά απόβλητα των χωματερών όταν αποσυντίθενται χωρίς οξυγόνο, παράγουν μεθάνιο. Όταν απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, που θερμαίνει τη Γη πολύ πιο αποτελεσματικά από το διοξείδιο του άνθρακα.

Το απογοητευτικό είναι ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργεί ήδη μια σύγχρονη εγκατάσταση υγειονομικής ταφής αερίου σε ενέργεια που αναπτύχθηκε από την HELECTOR Α.Ε., η οποία υποτίθεται ότι δεσμεύει αυτό το μεθάνιο και το μετατρέπει σε ενέργεια. Έτσι, εκτός από καταστροφικές για το κλίμα, αυτές οι εκπομπές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα για την παροχή εσόδων και τη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τι πήγε στραβά στη διαδικασία. Για παράδειγμα, μπορεί η χωματερή να έχει ξεπεράσει την αρχική χωρητικότητα του συστήματος ή μια προσωρινή βλάβη.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: απαιτούνται τακτικές μετρήσεις, τόσο από δορυφόρους όσο και από το έδαφος, για τον γρήγορο εντοπισμό, τη διάγνωση και την επίλυση τέτοιων προβλημάτων και την ελαχιστοποίηση της επίδρασής τους.


Πηγή: Carbon Mapper / Ioannis Binietoglou

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: