Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του.

Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/ . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020...
Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας.

Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία:

1. Η νεκρόπολη της Αρχαίας Λητής:



Οι τάφοι του Δερβενίου, επτά συνολικά, κιβωτιόσχημοι, λακκοειδείς και ένας μακεδονικός, που δεν απέχουν πολύ χρονικά μεταξύ τους, φαίνεται ότι κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν κατά το διάστημα μεταξύ 320-300 π.Χ. ή 310-290 π.Χ.. Πρόκειται για αξιόλογα μνημεία επιμελημένης κατασκευής και με ιδιαίτερη φυσιογνωμία το καθένα. 
Η ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού έχει και άλλες πληροφορίες αν ενδιαφέρεται κάποιος...

2. Ο Μακεδονικός Τάφος Αρχαίας Λητής ή Μακρίδη Μπέη: 

Υπάρχει ειδική σελίδα για τον συγκεκριμένο τάφο http://macedoniantombmacridybey.culture.gr/ όπου ανανύεται η ιστορία του, η αρχιτεκτονική, η αποκατάσταση και η συντήρησή του. 
Κάθε μήνα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης βγάζει πρόγραμμα επισκέψεων για τον συγκεκριμένο τάφο, κρίνοντας τον ιδιαίτερα αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο. Καλό θα είναι να το αντιληφθεί και ο Δήμος Ωραιοκάστρου αυτό.
Επίσης, να αναφέρουμε ότι και το Open House συμπεριλαβάνει κάθε χρονιά τον Μακεδονικό Τάφο μέσα στα κτίρια προς επίσκεψη στο πρόγραμμά του https://www.openhousethessaloniki.gr/building/makedonikos-tafos/




3. Ο Πάπυρος του Δερβενίου

Εδώ κανονικά δεν θα έπρεπε να γράψουμε τίποτα. Δε θα έπρεπε καν να το αναφέρουμε. Αποτελεί μέρους του Διεθνή Κατάλογου της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου». Παρόλα αυτά πουθενά μέσα στο website του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν αναφέρεται. 

Ο Πάπυρος του Δερβενίου αποτελεί το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης. Την 12 Δεκεμβρίου 2015, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση για την εγγραφή του Παπύρου του Δερβενίου στον Διεθνή κατάλογο της UNESCO «MNHMH TOY KΟΣΜΟΥ» (UNESCO Memory of the World Register).

Σύμφωνα με την UNESCO "Ο Πάπυρος του Δερβενίου έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για τη μελέτη της ελληνικής θρησκείας και της φιλοσοφίας, οι οποίες είναι η βάση της δυτικής φιλοσοφικής σκέψης, αλλά και επειδή αποδεικνύει την πρώιμη χρονολόγηση των Ορφικών ποιημάτων προσφέροντας μια ξεχωριστή έκδοση του προσωκρατικών φιλοσόφων. Ο Πάπυρος του Δερβενίου, που αποτελεί το πρώτο βιβλίο της δυτικής παράδοσης, έχει παγκόσμια σημασία, δεδομένου ότι αντανακλά τις οικουμενικές αξίες του ανθρώπου: την ανάγκη του να κατανοήσει τον κόσμο , την επιθυμία του να ανήκει σε μια ανθρώπινη κοινωνία με κοινώς παραδεκτούς κανόνες και την αγωνία του να αντιμετωπίσει το τέλος της ζωής."


Αναφέραμε ενδεικτικά κάποια ιστορικά ευρήματα από την περιοχή της Λητής για τα οποία έχουμε ξαναγράψει. Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα και από τον Δρυμό και από το Μελισσοχώρι, καθώς υπάρχει πλούσια ιστορία και από τα 3 χωριά. 

Είναι άξιο απορίας που κανένας δημοτικός σύμβουλος από τη Μυγδονία δεν το έχει παρατηρήσει τόσα χρόνια...

Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι για την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου να δράσουν άμεσα και να δομήσουν έτσι την ιστοσελίδα, ώστε να υπάρχει μια συνολική εικόνα της ιστορίας του Δήμου Ωραιοκάστρου χωρίς να παραβλέπουν ολόκληρη την περιοχή της Μυγδονίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν: