Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι αδελφότητες της Λητής

Το έθιμο της "αδελφότητας" στη Λητή συνεχίζει μέχρι σήμερα. Τι είναι όμως; Γιατί δημιουργήθηκε και σε τι αποσκοπούσε; Αντιγράφουμε από το βιβλίο "Λητή, Πόλις Μακεδονίας" του Σωτήρη Σωτηρίου:

"Πρόκειται για ένα σπουδαίο έθιμο που δηλώνει την ανάγκη των ανθρώπων του τόπου για επαφή, κοινωνικοποίηση, στήριξη και για ένα δέσιμο που, ίσως, μόνο στο πολύ ισχυρό θεσμό της οικογένειας μπορεί να συναντήσει κανείς. Από την άλλη, αιτία ίσως της δημιουργίας της αδελφότητας να υπήρξε η ανάγκη που είχαν όλοι από τη βοήθεια των συνανθρώπων τους, στα παλαιότερα χρόνια, τα σκληρά χρόνια των στερήσεων, οπότε και η δράση τους είχε πολύ ουσιαστικό ρόλο. 

Η ομάδα της αδελφότητας δημιουργείται από νέους, αμέσως μετά την ενηλικίωσή τους, οι οποίοι έχουν αναπτύξει μεταξύ τους ισχυρούς φιλικούς δεσμούς. Συνήθως τα μέλη της είναι συνομήλικα, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δέσμευση και για τη συμμετοχή ατόμων διαφορετικής ηλικίας, εφόσον η ομάδα το επιθυμεί. 

Κάθε ομάδα νέων που αποφασίζει να δημιουργήσει αδελφότητα επισκέπτεται τον εφημέριο του ναού του Αγ. Αθανασίου και ζητά να τεθεί υπό την προστασία μίας άγιας εικόνας. Μετά από αυτό αρχίζει η δράση της αδελφότητας. 

Τα μέλη της είναι παρόντα στις χαρές και στις λύπες του καθενός. Στον αρραβώνα κάποιου από αυτά έχουν πρωταρχική θέση στην προετοιμασία του γλεντιού αλλά και στο ίδιο το γλέντι. Στο γάμο βοηθούν υλικά και ηθικά την οικογένεια του μέλους. Στις κηδείες τα μέλη της αδελφότητας αναλαμβάνουν τη μεταφορά του νεκρού και συμπαρίστανται ενεργά στην οικογένεια. Είναι χαρακτηριστικό και συγχρόνως συγκινητικό το γεγονός, όπως το διηγούνται οι παλιότεροι, της στήριξης που παρείχαν τα μέλη της αδελφότητας στην οικογένεια του αποθανόντος μέλους, καλλιεργώντας τους αγρούς του και βοηθώντας την χήρα και τα ορφανά.

Το έθιμο της αδελφότητας συνεχίζεται μέχρι σήμερα στη Λητή με μικρές παραλλαγές που όμως δεν έχουν καθόλου απαξιώσει τον ουσιαστικό ρόλο της ύπαρξής της. Κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής της προστάτιδας εικόνας της αδελφότητας, τα μέλη της παρευρίσκονται στον πρωινό εκκλησιασμό και ετοιμάζουν άρτο τον οποίο μοιράζουν στον κόσμο. Το βράδυ συναντιούνται πάλι σε ένα χώρο που οι ίδιοι έχουν επιλέξει και όλοι μαζί διασκεδάζουν. Η ημέρα αυτή είναι ημέρα γιορτής για την αδελφότητα. Ενα χρόνο μετά θα αναβιώσουν αυτό το έθιμο, ένα έθιμο που θα τους κρατά ενωμένους μέχρι τα γεράματά τους."


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: