Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

12 χρόνια χωρίς νερό, 1 ολόκληρος χρόνος χωρίς ενημέρωση

Πάνε 12 χρόνια από τότε που βγήκε το πρώτο απαγορετικό πόσης νερού στη Μυγδονία. Πάει ένας χρόνος που δόθηκε σε λειτουργία του "Ενιαίο Δίκτυο Ύδρευσης Μυγδονίας", το οποίο όμως ξεκίνησε με βλάβη. Λόγω αβλεψίας και κακής μελέτης (ακόμα δεν έχει επιρριφθεί καμία ευθύνη), η Λητή δεν έχει συνδεθεί στο καινούριο αυτό έργο, το οποίο έχει κοστίσει 1.600.000 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
Στις 16 Δεκεμβρίου του 2021 λοιπόν, ένα χρόνο δηλαδή πριν, ο Δήμος Ωραιοκάστρου μας ενημερώνει ότι ξεκίνησε η λειτουργία του ενοποιημένου δικτύου ύδρευσης της Μυγδονίας. Δρυμός και Μελισσοχώρι έχουν συνδεθεί και πλέον το νερό είναι πόσιμο με τα νιτρικά στα φυσιολογικά όρια αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου η Λητή "δεν μπορεί προς το παρόν να υδροδοτηθεί από το νέο δίκτυο, καθώς παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στον αγωγό που θα μεταφέρει το νερό από τις νέες γεωτρήσεις. Η ΔΕΥΑΩ εξετάζει λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος".

Εδώ και ένα χρόνο λοιπόν, η ΔΕΑΥΩ εξετάζει τις λύσεις για το πρόβλημα και δεν έχει κάνει καμία ενημέρωση στους κατοίκους της Λητής για το τι και πότε θα γίνει. Η ΔΕΥΑΩ, η Κοινότητα Λητής και ο Δήμος Ωραιοκάστρου από τις 11 Ιανουαρίου του 2021 έχουν αγνοήσει ακόμα και αίτημα για έκτακτο κοινοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση των κατοίκων της Λητής για το θέμα του νερού.

Μετά και από αυτήν την παραμέληση καθηκόντων εκ μέρους της δημοτικής αρχής ο κάτοικος Λητής Σωτηρίου Μάλαμας έκανε καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει θέσει αρκετά ερωτήματα βαρύνουσας σημασίας στο Δήμο Ωραιοκάστρου, αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Συνήγορος ζητάει από τις υπηρεσίες τα εξής:

  1. Την αποστολή των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του έργου καθώς και της θεωρημένης μελέτης του.
  2. Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με το είδος του τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε και δεν καθιστά εφικτή την υδροδότηση της Κοινότητας Λητής από το νέο δίκτυο.
  3. Τι είδους λύσεις εξετάζει η ΔΕΥΑΩ για την αντιμετώπιση του προβλήματος και με ποιο χρονοδιάγραμμα.
  4. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αποστείλει τις απόψεις της όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου δεδομένης της τεχνικής αστοχίας που έχει προκύψει και την αδυναμία διασφάλισης πόσιμου νερού στην Κοινότητα Λητής.
  5. Με ποιον τρόπο εξυπηρετεί η συγκεκριμένη Κοινότητα τις ανάγκες της για νερό ανθρώπινης κατανάλωσης έως ότου εξευρεθεί βιώσιμη λύση.
Στις 22 Νοεμβρίου η εφημερίδα Τα Νέα έχει εξώφυλλο με τίτλο "Ερευνα - βόμβα: Προβληματικό νερό σε 15 περιοχές της Ελλάδας"
Μέσα σε αυτό το ρεπορτάζ θα δούμε ότι η Λητή φιγουράρει πρώτη πανελλαδικά με το νερό με τα περισσότερα νιτρικά.  Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: 

 "Η νιτρορύπανση επηρεάζει πρωτίστως τα επιφανειακά και μετά τα υπόγεια ύδατα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: τι προβλήματα προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό; «Αυτά που ξέρουμε είναι όσα περιγράφονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νιτρικά ιόντα που δημοσιεύτηκε το 2018» λέει ο Δημήτρης Μπιλάλης.

Και συμπληρώνει: «Στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλούνται αιματολογικά προβλήματα, ειδικά στα παιδιά ή στα νεογνά (ειδικά στα βρέφη μπορεί να προκληθεί ακόμη και θάνατος). Ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει μεθαιμοσφαιριναιμία που εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς με συνέπεια να προκαλείται κυάνωση και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ασφυξία που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη για τα βρέφη»."

Μετά από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ η ΕΡΤ3 θα καλέσει τον κ. Σωτηρίου στο δελτίο ειδήσεων για να μιλήσει για το πρόβλημα με το νερό που υπάρχει εδώ και 12 χρόνια στη Λητή:


Το 2022 θα φύγει και ακόμα θα περιμένουμε ενημέρωση από τη ΔΕΑΥΩ και τον Δήμο Ωραιοκάστρου όπως φαίνεται. Από τη μεριά της η Κοινότητα Λητής δεν έχει κάνει ουδεμία κίνηση να ζητήσει εξηγήσεις για τη μη σύνδεσή της στο νέο δίκτυο, ούτε φυσικά και να ζητήσει ευθύνες. Και το περίεργο είναι ότι καμία δημοτική παράταξη, κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν το έχει κάνει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Απομένει μόνο να το κάνουν θέμα οι ίδιοι οι κάτοικοι της Λητής. Ίδωμεν...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: