Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μήπως είναι η ώρα για την οργάνωση ομάδων κατοίκων δασοπροστασίας;

Νομίζω πολλοί από εμάς παρακολουθούμε τι γίνεται αυτές τις μέρες σε ολόκληρη την χώρα. Οι μαζικές προσλήψεις αστυνομικών δεν κατάφεραν να  αποτρέψουν τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την χώρα. Ο καύσωνας βοηθάει σε τεράστιο βαθμό την εξάπλωση των πυρκαγιών. Το ίδιο και η έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου δασοπροστασίας, η μη προστασία των δασών από τα απορρίμματα, η υποστελέχωση της πυροσβεστικής σε προσωπικό και εξοπλισμό. 

Όποιος κινείται στο άλσος της Λητής αυτήν την περίοδο, όπως εγώ, μπορεί να παρατηρήσει την πληθώρα ξερών κλαδιών μετά το κόψιμο και τον καθαρισμό των δέντρων που είχαν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο. Μέχρι να απομακρυνθούν τα ξερά κλαδιά και τα κομμένα ξύλα από το δάσος, αποτελούν ένα τεράστιο κίνδυνο για ολόκληρο το άλσος. 

Επίσης, πολλοί/ες μπορεί να έχουν δει το πυροφυλάκιο που στέκεται (προς το παρόν) παρατημένο και χρόνο με τον χρόνο σαπίζει. Παλιότερα, όπως μπορεί να θυμούνται αρκετοί, εκεί υπήρχε πυροφύλακας της πυροσβεστικής, του οποίου η δουλειά ήταν να επιβλέπει όλη την περιοχή από το ύψος του πυροφυλακίου, έτσι ώστε να ενημερώνεται το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την ύπαρξη φωτιάς. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, λόγω της υποστελέχωσης του πυροσβεστικού σώματος, αυτές οι θέσεις έπαψαν να υπάρχουν, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την προστασία της περιοχής από τις πυρκαγιές.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε από το δυσκίνητο κράτος να προστατεύσει την περιοχή μας. Οι συνθήκες απαιτούν την οργάνωση των κατοίκων σε τοπικό επίπεδο. Μόνο ο λαός σώζει το λαό και το περιβάλλον.

Θεωρώ ότι είναι ανάγκη να προστατευτεί το δάσος του χωριού μας αυτήν την περίοδο. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που απαιτούν τη δράση και τη συμμετοχή όλων όσων ενδιαφέρονται για αυτό. Υπάρχουν σημεία στο άλσος, όπως το στέκι των κυνηγών που μπορούν να λειτουργήσουν ως "πυροφυλάκια" λόγω της θέσης τους (καλή ορατότητα σε όλη την περιοχή) καθώς και δίκτυο δασικών δρόμων. Με αυτά μπορεί να υπάρξει ένας σχετικά καλός έλεγχος στη δασική περιοχή.

Κάνω έκκληση λοιπόν στους συλλόγους της Λητής, καθώς και σε κάθε ευαισθητοποιημένο κάτοικο και συντοπίτη να συσταθούν ομάδες κατοίκων για την προστασία του δάσους. Θεωρώ ότι είναι επιτακτικό για την προστασία του δάσους, του τόπου και της ζωής μας. 

Σωτηρίου Μάλαμας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: