Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοβουλία συλλόγων,σωματείων και φορέων κατά της χωροθέτησης για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Δήμο Λαγκαδά

Το κείμενο της πρωτοβουλίας:



Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων –ΜΕΑ- στην περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, η οποία έχει επιλεγεί ως η καταλληλότερη, μεταξύ 13 υποψήφιων θέσεων εντός του νομού Θες/νίκης, από τον ΦοΔΣΑ ΚΜ.

Η θέση που προτείνεται για την χωροθέτηση βρίσκεται επί της αγροτικής οδού πρόσβασης στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης ,1 χλμ περίπου από την στροφή της ΠΟΕ Θες/νίκης–Σερρών, στην Γ' ζώνη προστασίας του Εθνικού πάρκου λιμνών Κορώνειας-Βόλβης.

Η μονάδα αυτή θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, μαζί με αυτή της Αττικής και θα επεξεργάζεται 300.000 τόνους ανά έτος σύμμεικτων σκουπιδιών.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού και του προγράμματος του ΦοΔΣΑ να κατασκευαστεί και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων, αλλά κυρίως μονάδα καύσης ή αλλιώς ενεργειακής αξιοποίησης του παραγόμενου υπολείμματος που θα καίγεται, εκλύοντας
επικίνδυνα αέρια στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας κατακόρυφα τον καρκίνο και την παιδική λευχαιμία.

Σε μια περιοχή αμιγώς αγροτική, επιβαρυμένη από την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης που επί 12 χρόνια μολύνει το περιβάλλον μέχρι την λίμνη Κορώνεια, θα ήταν καταστροφικό ένα τέτοιο έργο.

Δεν είναι δυνατόν να σηκώσει η περιοχή μας το βάρος της διαχείρισης όλων των απορριμμάτων, όχι μόνον του νομού Θεσ/νίκης αλλά και άλλων 4 νομών ( Ημαθίας-Πιερίας-Πέλλας και Κιλκίς ).

Με το άλλοθι της αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ, η κατασκευή αυτών των μονάδων ( ΜΕΑ-ΜΕΒΑ-ΚΑΥΣΗ ) θα επιφέρει εν τέλει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση στην περιοχή μας, καθιστώντας την κέντρο του σκουπιδιού της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσοι σύλλογοι-σωματεία ή φορείς συμφωνείτε με το κείμενο της πρωτοβουλίας μπορείτε να το δηλώσετε στο email του συλλόγου peribsylassiriou@gmail.com ή στη σελίδα στο facebook Φίλοι της γης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: