Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης ζητά ο σύλλογος "Φίλοι της Γης"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ 11-12-2019

Ύστερα από τις πρόσφατες φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε με τα μαύρα αφρίζοντα διασταλάζοντα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τα δυσμενή αποτελέσματα που λάβαμε από το Φορέα Διαχείρισης Λιμνών ,επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ ,προκειμένου να ενημερωθούμε και να δούμε επί τόπου τα χρονίζοντα προβλήματα.



Διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά, ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα βελτίωσης και συμμόρφωσης:
-Στην κυψέλη 3 έχει σχιστεί το γεωύφασμα και σε πολλά σημεία η στεγανωτική μεμβράνη-οι κακοτεχνίες συνεχίζονται.

-Το βιοαέριο δεν μπορεί να συλλεχθεί ακόμη και καθυστερούν τα έργα αξιοποίησής του, ενώ εκπνέει σε λίγους μήνες το μνημόνιο συμμόρφωσης.

-Τα στραγγίσματα εξακολουθούν να διαφεύγουν ανεπεξέργαστα προς τον ποταμό Μπογδάνα δια μέσω ρυακιών , με τελικό αποδέκτη τη λίμνη Κορώνεια ,με αποτέλεσμα την ρύπανση και μόλυνση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων. Επισημαίνεται ότι εκτός από το καθεστώς προστασίας της Λίμνης και το υδάτινο σώμα του Μπογδάνα υπόκειται στο πρόγραμμα παρακολούθησης επιφανειακών υδάτων του Σχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος ΕL10 Κεντρικής Μακεδονίας

- Τα στραγγίσματα δεν είναι δυνατόν να συλλεχθούν και ο όγκος τους αυξάνεται ανεξέλεχτα. Οι υπάρχουσες μονάδες επεξεργασίας ,ακόμη και όταν λειτουργούν κανονικά, δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να ξαναρίχνονται μέσα στις κυψέλες και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

-Οι κυψέλες 1 και 2 έχουν πλημμυρίσει σε αρκετό ύψος νερού και ς όταν βρέχει η κατάσταση επιδεινώνεται.

-Η βοηθητική δεξαμενή δέχεται μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης από τα τεράστια πρανή και η οποία σήμερα ήθελε μόλις 20 cm για να ξεχειλίσει.

-Αξιοσημείωτο είναι, ότι τα απορρίμματα αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα γύρω στο 10% και ο ΧΥΤΑ δέχεται ημερησίως 1200 τόνους σύμμεικτα με ότι σημαίνει αυτό.

-Σήμερα η εναπόθεση γίνεται στην κυψέλη 4 χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο χώμα για να σκεπάζονται τα σκουπίδια. Στις προθέσεις του ΦοΔΣΑ είναι να κατασκευασθεί και κυψέλη 5 που ήδη έχουν κάνει κάποιο ξεκίνημα. ΓΕΝΙΚΩΣ η κατάσταση ΔΕΝ είναι καθόλου καλή στην "περιβαλλοντική βόμβα"που λέγεται ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Να συμπληρώσουμε ότι στην απάντηση που μας κοινοποιήθηκε μετά την τελευταία καταγγελία μας, η Δ/νση Περιβάλλοντος ΚΜ μας δηλώνει ότι στον έλεγχο που πραγματοποίησε στις 18-11-2019 διαπίστωσε ότι η κατάσταση του ΧΥΤΑ είναι ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,η κατάσταση του ρέματος δεν συμφωνεί με τις φωτογραφίες μας και ουσιαστικά συμφωνεί με τις ποσότητες των στραγγιδίων που παράγονται.

Παρόλα αυτά την χαρακτηρίζουν ικανοποιητική!!!
Ικανοποιητική, με τις υπερβάσεις στις ενδεικτικές αναλύσεις όπου δύο βασικοί παράγοντες είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερες του ανωτάτου αποδεκτού ορίου (ολικό άζωτο και αγωγιμότητα)?
Ικανοποιητική, με σχισμένο το γεωυφασμα των κυψελών? που κατά την κατασκευή τους διαπιστώθηκε ότι περνάει ρυάκι κάτω από τις κυψέλες και προσπάθησαν να το εκτρέψουν.
Ικανοποιητική, με τα σκουπίδια ξεσκέπαστα γιατί δεν έχουν χώμα ?

Ικανοποιητική με την λιμνοδεξαμενή γεμάτη με διασταλλάζοντα που σε μια βροχή υπάρχει υπερχείλιση ?

Ποια η διαφορά του από μια χωματερή να μας πει η υπηρεσία προστασία του περιβάλλοντος?

ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΓΙΑ ΈΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ .
ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΧΥΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: