Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένωση γονέων δήμου Ωραιoκάστρου: «Ποιότητα νερού στα σχολεία Μυγδονίας»

Η περιοχή Μυγδονίας αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα με αυξημένα νιτρικά στο δίκτυο της, σύμφωνα με τα δείγματα που παίρνει η ΔΕΥΑ Ωραιοκάστρου όπως έχουν αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του Δήμου με τα δελτία τύπου αναλύσεων νερού που έγιναν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μετά από συνάντηση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων με τις σχολικές μονάδες της Μυγδονίας μας μεταφέρθηκε ότι φίλτρα αντίστροφης όσμωσης έχουν τοποθετηθεί μόνο στα σχολεία Δρυμού και Λητής.

         Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου ζητά ενημέρωση για:


  • Ποια σχολεία διαθέτουν φίλτρα αντίστροφης όσμωσης στην περιοχή της Μυγδονίας. 
  • Το πόσο συχνά γίνεται η αντικατάσταση των φίλτρων βάση του χρόνου ζωής τους με βάση την ποιότητα και την κατανάλωση του νερού και με ποιον τρόπο εξασφαλίζεται αυτή. 
  • Την άμεση τοποθέτηση φίλτρων αντίστροφης όσμωσης και στα σχολεία Μελλισοχωρίου. 
  • Τον άμεσο έλεγχο της ποιότητας του νερού μέσω του Εργαστηρίου Χημικής & Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ σε όλα τα σχολεία της περιοχής της Μυγδονίας και όχι μόνο σε τρεις σχολικές μονάδες όπως φαίνεται από τα δελτία τύπου του Δήμου. 
  • Τον έλεγχο από την ΔΕΥΑ Ωραιοκάστρου της ποιότητας νερού μέσω του Εργαστηρίου Χημικής & Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ και στα υπόλοιπα σχολεία του ευρύτερου Δήμου Ωραιοκάστρου και 
  • Την τοποθέτηση κατάλληλων φίλτρων και στα υπόλοιπα σχολεία του ευρύτερου Δήμου Ωραιοκάστρου. 

Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας των μαθητών τόσο ως προς τα σημεία που είναι τοποθετημένα τα φίλτρα εντός των σχολικών μονάδων, αλλά και του υπόλοιπου δικτύου ύδρευσης στο οποίο πιθανόν να μην υπάρχει κανένα φίλτρο θεωρούμε ότι πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου ώστε να προστατεύεται η δημόσια υγεία των παιδιών μας.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει, σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: