Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Open House Thessaloniki στον τάφο της Αρχαίας Λητής στο Δερβένι!

Το Open House Thessaloniki είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.


TΟ OPEN HOUSE THESSALONIKI

Η δράση Open House έχει πραγματοποιηθεί ήδη 5 χρονιές στην πόλη της Θεσσαλονίκης (23-25 Νοεμβρίου 2012, 18-20 Οκτωβρίου 2013, 14-16 Νοεμβρίου 2014, 20-22 Νοεμβρίου 2015, 19-20 Νοεμβρίου 2016, 25-26 Νοεμβρίου 2017) με μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό. Στο OPEN HOUSE Thessaloniki 2017 500 εθελοντές ξενάγησαν το κοινό σε 100 χώρους, σημειώνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 42.000 επισκέψεων!

Το 7ο OPEN HOUSE Thessaloniki προγραμματίζεται για τις 24-25 Νοεμβρίου 2018, με πλήθος παράλληλων δράσεων που θα ξεκινήσουν λίγες μέρες νωρίτερα και θα πλαισιώσουν την κύρια δράση.

Επίσκεψη  στον Τάφο της Αρχαίας Λητής

Στις 25/11 το Open House Thessaloniki έχει οργανώσει επίσκεψη στον Τάφο της Αρχαίας Λητής στο Δερβένι. Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.openhousethessaloniki.gr/building/makedonikos-tafos-2018/

Είναι μια πρωτοβουλία που τιμά την περιοχή μας σε αντίθεση με την δημοτική αρχή που δεν έχει αναδείξει καθόλου τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στο Δήμο Ωραιοκάστρου. Πριν από καιρό Τα Νέα της Λητής είχαν αναδείξει το θέμα της ονομασίας του τάφου με το άρθρο εδώ: Λίγη ντροπή... Ο τάφος της αρχαίας Λητής έγινε... Λαγκαδά! Η αντίδραση του Δήμου Ωραιοκάστρου μετά το δημοσίευμά μας ήτανε για τα μάτια του κόσμου. Μια ανακοίνωση, χωρίς καμιά συνέχεια. 

Ο τάφος που αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του Δήμου Ωραιόκαστρου παραμένει με λάθος όνομα, χωρίς να προβάλλεται ως πρέπει από το Δήμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.