Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Λίγη ντροπή... Ο τάφος της αρχαίας Λητής έγινε... Λαγκαδά!

Για το ζήτημα με την ονοματοδοσία του τάφου στο Δερβένι έχουμε δημοσιεύσει άρθρο και στο παρελθόν. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να το διαβάσει εδώ: Ένα επίκαιρο άρθρο για τον πάπυρο της αρχαίας Λητής από το 2006


Όποιος πάει στην κατά τ'άλλα όμορφη είσοδο του τάφου στο Δερβένι θα δει ότι ονομάζεται "Μακεδονικός τάφος Λαγκαδά"! 

Αντιγράφουμε για ακόμα μια φορά κομμάτι από το κείμενο από το άρθρο του κ. Σωτηρίου που δημοσιεύτηκε από το 2006(!) και όπως γράψαμε βρίσκεται στο σύνδεσμο παραπάνω:

 Ο πάπυρος βρέθηκε σε τάφο στα υψώματα του Δερβενίου, που ανήκουν στην κτηματική περιοχή της σημερινής Λητής, καθώς το Δερβένι αποτελεί μονάχα το πέρασμα στο 10ο χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Ένθεν και ένθεν του δρόμου οι περιοχές έχουν διάφορα τοπωνύμια και λανθασμένα το Δερβένι αναφέρεται επανειλημμένα ως περιοχή. Τα ευρήματα του Δερβενίου αλλά και αυτά που βρέθηκαν στη γύρω περιοχή και στον νυν οικισμό της Λητής ανήκουν στην αρχαία Λητή, όπως έχει γραφεί και πιστοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια από σημαντικούς ερευνητές, αρχαιολόγους και ιστορικούς. Αναφέρω ενδεικτικά τον Φώτη Πέτσα, τον Δημήτριο Κανατσούλη και τον Ν.Κ. Μουτσόπουλο.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα πάρει θέση και θα διεκδικήσει κάτι που που ανήκει δικαιωματικά. Είναι κρίμα να μην προωθούμε την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας.

Η είσοδος του Μακεδονικού Τάφου Αρχαίας Λητής

Η αναγραφή στην ταμπέλα που τον παρουσιάζει ως Λαγκαδά!

Και στην είσοδο αναγράφεται ως Λαγκαδά!

Το εσωτερικό του τάφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου