Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μήδεια-μια παρωδία στις Τσούκες

Η Θεατρική Ομάδα Μυγδονίας "Θεατροποινίτες" παρουσιάζει την θεατρική παράσταση "Μήδεια, μια παρωδία", την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο ανοιχτό θέατρο ¨Τσούκες” Δρυμού Θεσσαλονίκης. Είσοδος ελεύθερη. Η παράσταση αποτελεί μέρος του πολιτιστικού Σεπτέμβρη του Δήμου Ωραιοκάστρου.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πουλημένη σε ξένους, γοητευτική, πλανεύτρα και μάγισσα, προδομένη, εγκαταλελειμμένη, μόνη, αβοήθητη, καίγεται και αναγεννιέται από τις στάχτες της, σκοτώνει τα παιδιά της. Για ποια πρόκειται; Μα φυσικά για την… Μήδεια! Ο Μέντης Μποστατζόγλου πατώντας στο μύθο , δημιουργεί τη δική του Μήδεια στην οποία δίνει τα χαρακτηριστικά της πατρίδας μας.

Η Μήδεια εγκαταλείπει την Κολχίδα, την οικογένεια, τους συγγενής και φίλους και ακολουθώντας τον έρωτα-Ιάσονα. Φτάνει στην Ελλάδα όπου όλοι την αντιμετωπίζουν σαν ξένη, σαν βάρβαρη. Θεωρείται, λοιπόν, η πρώτη πρόσφυγας στην ιστορία. Σκοτεινή, βάρβαρη, μάγισσα, ιέρεια, μητριαρχική, απρόβλεπτη, μεθοδική, εκδικήτρια, εγκληματική, σαγηνευτική, θελκτική, αλλά και απεχθής και αποκρουστική. Έχει την ικανότητα να είναι -ξέχωρα και όλα- απατημένη, χειραφετημένη, τραγική, δυστυχισμένη, σύζυγος, γυναίκα, ερωμένη, μητέρα.

Όλες οι παραπάνω ιδιότητες συγκλίνουν σε ένα όνομα: Μήδεια, Μedea, Mιdιe. Η Μήδεια του Ευριπίδη είναι παγκόσμια. Η Μήδεια του Μποστ είναι Ελληνίδα.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Μήδεια βοήθησε τον Ιάσονα να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας και άφησε την Κολχίδα φεύγοντας μαζί του. Μετά από διάφορες περιπέτειες έφτασαν στο Βόλο. Εκεί βρίσκουμε την ηρωίδα μας στην αρχή της παράστασης. Τα όμορφα χρόνια έχουν περάσει πια. Ο Ιάσονας την απατά με διάφορες γυναίκες και λείπει συνεχώς από το παλάτι. Η Μήδεια υποφέρει μόνη της και δεν ωφελούν ούτε τα ξόρκια που κάνει ούτε τα γιατρικά. Ξαφνικά εμφανίζεται στο παλάτι μια νεαρή καλόγρια με πολύπαθο βίο. Η Μήδεια την περιθάλπει θεωρώντας ότι θα είναι καλό παράδειγμα για τους δυο γιούς της, οι οποίοι, σύμφωνα με τα λόγια της τροφού, έχουν πάρει κακό δρόμο. Όμως, ακόμη ένας ξένος καταφθάνει στο παλάτι. Είναι ένας καλόγερος αυτή τη φορά που καιρό τριγύριζε στην περιοχή κι ο οποίος εμπιστεύεται στη Μήδεια μια προσωπική του «αδυναμία». Η ανυποψίαστη Μήδεια δέχεται στο τέλος την επίσκεψη του Ιάσονα. Τα νέα που της αποκαλύπτει την ωθούν να διαπράξει το χειρότερο έγκλημα…

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)

Μήδεια: Αγγελική Πετροπούλου, Μαρία Μαυρομάτη, Μαρία Λουκοβίτου, Δέσποινα Ελευθεριάδου

Τροφός: Θωμαή Νικολαίδου, Σοφία Λυτρίδου

Καλόγρια: Πασχαλίνα Βαγγέλα

Ψαράς: Νάνσυ Μάτη

Οιδίποδας: Κούλα Πατμανίδου

Αντιγόνη: Αθηνά Ιορδανίδου

Ευριπίδης: Γιάννης Γιάμπαστος

Καλόγερος: Γιώργος Σιδέρης

Ιάσωνας: Γιώργος Γιάμπαστος

Αγγελιοφόρος: Σταύρος Κατιρτζίδης

Δημοσιογράφος: Νάνσυ Μάτη

Χορός: Νάνσυ Μάτη, Αγγελική Πετροπούλου, Σοφία Λυτρίδου, Κούλα Πατμανίδου, Πασχαλίνα, Μαρία Μαυρομάτη, Μαρία Λουκοβίτου, Ανδριανή Γκαλέτση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-διδασκαλία: Βίκυ Γρηγοριάδου

Μουσική επιμέλεια, φωτισμοί: Βίκυ Γρογοριάδου, Νίκος Πασσιάς

Σκηνικά-κοστούμια: Βίκυ Γρηγοριάδου, συνολική δημιουργία ομάδας

Δημιουργικό αφίσας: Παναγιώτης Παπαγρηγορίου

Φωτογραφίες: Φανή Χατζημωυσή, Δώρα Καπλανίδου 

Διεύθυνση παραγωγής: Πολιτιστικός Σύλλογος «Εν δράσει» 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: