Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Οι δημόσιες βρύσες της Λητής

Ο πολιτισμός κάθε τόπου κρίνεται και από την προστασία αλλά και τον σεβασμό στην ιστορία Ιστορία στον τόπο μας αποτελούν και οι βρύσες. Ναι, οι δημόσιες βρύσες που υπάρχουν κατά μήκος και πλάτος της Λητής. Βέβαια, εδώ και κάποια χρόνια το νερό μπορεί να μην είναι πόσιμο λόγω της μόλυνσής του με νιτρικά, αλλά πολλοί θα θυμούνται ότι ξεδιψούσαν από αυτές τις βρύσες. Ως παιδιά με το ποδήλατο, το τρέξιμο και το παιχνίδι ξεδιψούσαμε και ξαποσταίναμε σε αυτές τις βρύσες.  Στο τέλος της σχολικής χρονιάς από αυτές παίρναμε νερό για το μπουγέλο. Μερικές ήταν και σημεία συνάντησης.

Στη Λητή έχουμε αρκετές βρύσες. Δυστυχώς δεν έχουμε δώσει την απαραίτητη προσοχή και συντήρηση. Θα μπορούσαν να είναι αξιοθέατα του χωριού, αλλά δυστυχώς ούτε αυτό το έχουμε καταφέρει. Άλλα χωριά έχουν ολόκληρη διαμόρφωση χώρου γύρω από τη βρύση, στη Λητή από την παραμέληση δεν καταλαβαίνει κάποιος ότι υπάρχει βρύση σε εκείνο το σημείο.

Ας θυμηθούμε λίγο τα ονόματα μερικών βρύσεων της Λητής και ας τα μάθουν οι πιο νέοι και νέες. Ας δούμε και το χάλι μερικών, μπας και ευαισθητοποιηθούν, όχι μόνο η τοπική διοίκηση, αλλά γιατί όχι και η γειτονιά και συμβάλει στην ανακατασκευή, καλλωπισμό και προστασία τους.


Τουμπέλη Βρύση
Τουμπέλη Βρύση


Είναι η πιο προσεγμένη βρύση της Λητής με διαφορά. Τα συγχαρητήρια ανήκουν εξ ολοκλήρου στη γειτονιά. Εκτός του ότι έχουν βάλει κάποια φυτά και γλάστρες γύρω από τη βρύση, το σημείο χρησιμοποιείται και ως συνάντηση της γειτονιάς, μιας και κάθονται εκεί τριγύρω από τη βρύση και συζητάνε οι κυρίες της γειτονιάς. Ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλες της γειτονιές.

Βρύση Αγ. Αθανασίου
 Έχει ξεδιψάσει κόσμος και κόσμος στη βρύση αυτή και έχει απολαύσει τη σκιά του πλάτανου μετά τη λειτουργία.
Λίγο πιο κάτω από την εκκλησία του Άγιου Αθανάσιου και κατηφορίζοντας από το πλακόστρωτο δρομάκι υπάρχει μια βάση βρύσης. Δυστυχώς δε χρησιμοποιείται ως τέτοια, μιας και έχει κοπεί η παροχή νερού.

Γκόρνες
 Η βρύση έξω από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Τρέχει συνεχώς, το καλοκαίρι δεν έχει τόσο μεγάλη ροή αλλά μετά τους χειμερινούς μήνες, η ροή είναι μεγαλύτερη.
Κρυμμένη πίσω από φυλλώματα είναι και μια άλλη βρύση, κάτω από τον πλάτανο μπροστά από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

Βρύση Παλιάς Κοινότητας
Έχει απομείνει μόνο η βάση της βρύσης. Έχει κλειστεί η παροχή του νερού. Ίσως γιατί παίζουν παιδιά σε εκείνο το σημείο, ο δήμος προνόησε να μην τα αφήνει να ξεδιψούν με μολυσμένο νερό 

Βρύση ΚΑΠΗ Λητής

 Κεραμίδα
 Μία από τις πιο γνωστές βρύσες της Λητής. Τρέχει ασταμάτητα.

Βρύση Μπαμπάτσικου

 Μία από τις πιο πρόσφατες και κεντρικές βρύσες, μιας και το πετρόχτιστο που την περιβάλλει χτίστηκε μόλις το 2005 εις μνήμη του Μπαμπάτσικου Θωμά.

Μποϊτζία
 'Η αλλιώς η βρύση Βογιατζή. Ούτε αυτή πρέπει να έχει νερό, χωρίς όμως 100% σιγουριά.

Βρύση Γαβότση
Στο παρκάκι απέναντι από το ΚΑΠΗ. Έγινε το 1999 εις μνήμη του Γαβότση Βασιλείου

Βρύση Πλατάνου Πλατείας
 Από τις πιο πολυσύχναστες και πολυχρησιμοποιημένες βρύσες της Λητής. Παλιότερα, όταν υπήρχε το περίπτερο, ήταν στα πλάγια και όχι φάτσα στην ανηφόρα για την κοινότητα.

 Τσιλάκα
 Ακόμα μία βρύση της Λητής κάτω από πλάτανο. Μία από τις ωραίες βρύσες του χωριού.

Τζίνγκα
 Και αυτή κάτω από πλάτανο. Έχει νερό.

Χατζηγιώργη
Και κλείνουμε με την πιο ντροπιαστική ίσως εικόνα. Πολλοί και πολλές από εμάς περάσαμε πολλά βράδια πάνω και δίπλα της. Ήταν σημείο συνάντησης και κουβέντας. Δυστυχώς έχει αφεθεί να ρημάξει. Οι κάδοι δίπλα της δείχνουν ότι η δημοτική αρχή δε δίνει καμιά σημασία για την ανάδειξή της ή την προστασία της. Και αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια, η παρακμή της βρύσης ήρθε με το κλείσιμο του κρεοπωλείου του αείμνηστου Μήλη Δημήτρη (Τάκη). Προσωπικά θυμάμαι τον θείο Τάκη να περιποιείται τη βρύση και το γύρω χώρο κάθε βράδυ με το κλείσιμο του κρεοπωλείου. Πού να φανταζόταν πώς θα καταντούσε. Ας ελπίσουμε ότι δε θα παραμείνει έτσι και είτε ο δήμος, είτε η γειτονιά θα κάνουν κάποια κίνηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου