Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

"Το παιδί με την κόκκινη γραμμή." Η ταινία που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο Λητής

"Το παιδί με την κόκκινη γραμμή" είναι μια ταινία που δημιουργήθηκε από την Γκρίμπα Πέρσα, Είχαμε την ευκαιρία να της πάρουμε μια μίνι συνέντευξη για την μικρού μήκους ταινία που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο Λητής με ηθοποιούς μαθητές και μαθήτριες από αυτό. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αφίσα της ταινίας που σχεδίασαν τα παιδιά μαζί με τον εικαστικό του σχολείου  Σταμενίτη Ιωάννη και κατέκτησαν το 2ο βραβείο στον 7ο Διεθνή διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους "Cinema... διάβασες;". 
Τα Νέα της Λητής: Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το θέμα της ταινίας; 

Πέρσα: Η ΣΤ1 τάξη του Δημοτικού σχολείου Λητής, με δάσκαλο τον πατέρα μου Γκρίμπα Ζήση, υλοποίησαν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, με τον τίτλο: "Μαθαίνω, παίζω, κινηματογραφώ, δημιουργώ έναν κόσμο ιδανικό". Η δημιουργία της ταινίας αποτέλεσε το τελικό στάδιο αυτού του προγράμματος, μέσα από το οποίο είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τα παιδιά σχετικά με την ιστορία του κινηματογράφου, πώς κατασκευάζεται μια ταινία και άλλα πολλά. Σε κάποιο από τα μαθήματα μάθαμε το πώς γράφεται ένα σενάριο και κάθε μαθητής κλήθηκε να γράψει διάφορες ιδέες και ιστορίες. Μετά πήρα τα γραπτά των μαθητών και σύμφωνα με αυτά δημιούργησα το σενάριο για την ταινία: " Το παιδί με την κόκκινη γραμμή".

Τα Νέα της Λητής: Πώς ήταν η συνεργασία με α) το Δημοτικό Σχολείο Λητής, β) με τα παιδιά και γ) με τους γονείς; Υπήρξαν αντιδράσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές, πάνω στο θέμα της ταινίας από τους τελευταίους;

Πέρσα: Προσωπικά δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, ούτε με το σχολείο, ούτε με τα παιδιά, ούτε με τους γονείς. Αντιθέτως, μάλιστα ένιωσα να μου παρέχεται κάθε βοήθεια και δημιουργική ελευθερία. Οι γονείς δε μας δημιούργησαν κανένα πρόβλημα και γι' αυτό θελήσαμε να τους ευχαριστήσουμε και στους τίτλους τέλους για την συγκατάθεση και την υπομονή τους. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έχω δουλέψει με παιδιά, εφόσον μεταξύ άλλων έχω γυρίσει και δύο ταινίες με το γυμνάσιο Δρυμού, συνεργαζόμενη με την καθηγήτρια Μαρία Δαγγλή. Ωστόσο, ήταν η μόνη φορά που πέρασα αρκετό χρόνο μαζί με τα παιδιά και αυτό ήταν κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο για μένα, γιατί μου αρέσει πολύ να συνεργάζομαι με παιδιά.

Τα Νέα της Λητής: Επηρεάστηκαν τα παιδιά από το θέμα της ταινίας; Θεωρείς ότι συμμετέχοντας στη δημιουργία της, αντιλήφθηκαν το μήνυμά της;

Πέρσα: Ένας από τους λόγους που αγάπησα την συνεργασία μου αυτή με τα παιδιά είναι η αντιμετώπιση τους απέναντι στην τέχνη του κινηματογράφου. Υπήρχε ένας ενθουσιασμός που δε συναντάς συχνά σε γυρίσματα. Θεωρώ πως η κατασκευή της ταινίας ωφέλησε τα παιδιά, όχι μόνο λόγω του θέματός της αλλά και λόγω της λειτουργίας της ως ένα ομαδικό παιχνίδι. Τα παιδιά συνεργάζονταν αρμονικά, βοηθούσε ο ένας τον άλλον, μου έδιναν καινούριες ιδέες, ήταν πρόθυμα να βοηθήσουν πίσω από τις κάμερες και δεν άργησαν να μπουν στους γρήγορους ρυθμούς των γυρισμάτων. Έδειξαν να ενδιαφέρονται πολύ για την ταινία και μερικές φορές όταν ένιωθαν πως δεν έκαναν κάτι καλά, από μόνα τους ζητούσαν καινούρια λήψη.

Μετά από την ολοκλήρωση της ταινίας, μαζί με τα παιδιά καθίσαμε και παρακολουθήσαμε το τελικό αποτέλεσμα και τους άρεσε τόσο που ζήτησαν να την ξαναδούν. Λόγω του συμβολικού της χαρακτήρα, ίσως και να μην είναι η πιο απλή παιδική ταινία αλλά από την συζήτηση που είχα μαζί τους κατάλαβα πως είχαν κατανοήσει πλήρως το μήνυμα της ταινίας, εφόσον μάλιστα ήταν και συνδημιουργοί της. Θέλαμε εξαρχής να χρησιμοποιήσουμε συμβολισμούς στην ταινία, γιατί ο σκοπός μας δεν ήταν να μιλήσουμε μόνο για τον ρατσισμό. Η ταινία: " Το παιδί με την κόκκινη γραμμή" αναφέρεται σε κάθε λόγο περιθωριοποίησης ενός παιδιού. Μπορεί η κόκκινη γραμμή να αφορά το χρώμα του δέρματος, μια κινητική ή νοητική δυσλειτουργία και γενικά οτιδήποτε θα μπορούσε να καταστήσει ένα νέο παιδί ως στόχο λεκτικής ή σωματικής κακοποίησης από τους συμμαθητές του.

Επίσης, κάτι που χαροποίησε τα παιδιά ήταν πως πέρα από την ταινία, δημιούργησαν και μια αφίσα για αυτήν, μαζί με τον εικαστικό του σχολείου  Σταμενίτη Ιωάννη και κατέκτησαν το 2ο βραβείο στον 7ο Διεθνή διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους "Cinema... διάβασες;". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου