Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξεκινάει σήμερα το 3μερο πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων στο Σοχό

Όταν η κόρη του Ερμή Παλαίστρα, εφεύρε την πάλη, όλη η γη έχαιρε, επειδή θα άφηναν τα όπλα και οι άνθρωποι θα αγωνιζόταν μόνο με τα χέρια

Στους αγώνες πάλης, στο πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων Σοχού, συμμετέχουν αθλητές - παλαιστές από αθλητικά σωματεία πάλης της Ελλάδας και των Βαλκανικών Χωρών.

Η πάλη γίνεται πάνω στο έδαφος και είναι ελευθέρας τεχνικής. Οι αθλητές - παλαιστές για να πάρουν μέρος στους αγώνες πάλης, απαραίτητα πρέπει να φορούν το παραδοσιακό «κισπέτι» και να έχουν το πάνω μέρος του σώματος τους γυμνό. Πριν από την έναρξη του αγώνα αλείφουν το σώμα τους με λάδι, για να γλυστράει στη διάρκεια του αγώνα.

Η παράδοση θέλει να παλεύουν τα παλικάρια μόνο με την φυσική τους δύναμη και τα δικά τους «κόλπα» (τσαλίμια), για να αναδείξουν την μυϊκή τους δύναμη, όπως γινόταν και στην αρχαιότητα.

Τα παλαιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν οργανωμένα αθλητικά σωματεία, στους αγώνες πάλης συμμετείχαν οι άνδρες που είχαν μεγάλη μυϊκή δύναμη. Αγώνες πάλης στο Σοχό γινόταν μετά από χαρμόσυνα γεγονότα και τελετές (όπως γάμοι).


Οι αγώνες διεξάγονται στο στάδιο των Αγίων Αποστόλων Σοχού, μία καταπράσινη τοποθεσία στο βουνό με πανοραμική θέα και κάτω από τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων. Ζουρνάδες και νταούλια περιφέρονται γύρω από την «παλαίστρα» και παίζουν ντόπιους «παλαιστικούς» σκοπούς από την έναρξη μέχρι την κορύφωση και τη λήξη των αγώνων της πάλης.

Το παρεκκλήσι των 12 Αποστόλων χτίστηκε απο τους δημότες. Αγιογράφος του είναι ο Απόστολος Βαρελάς που έργα του βρίσκονται και σε άλλες εκκλησίες της περιοχής και σε ιδιωτικές συλλογές.

Ο ρυθμός είναι βασιλική και το εξωκλήσι δεν έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Με βάση τις παραδόσεις που κυκλοφορούν ( χωρίς να είναι τίποτα αποδεδειγμένο ) από το σημείο εκείνο πέρασε ο Απόστολος Παύλος ή συνοδοί Απόστολοι και για αυτό το λόγο χτίστηκε το ναΐδριο αυτό αφιερωμένο στους δώδεκα Αποστόλους.

Στις 28-29-30 Ιουνίου γίνεται τριήμερος πανηγυρικός εορτασμός, όπου οι δημότες και διάφοροι αθλητές παίρνουν μέρος σε αγωνίσματα με κυρίαρχο την πάλη. Στους νικητές των αγώνων προσφέρονται ζώα ως έπαθλα από δωρεές κτηνοτρόφων της περιοχής. Κατά την διάρκεια του πανηγυριού διάφοροι πλανόδιοι μικροπωλητές δίνουν ζωντάνια στο πανηγύρι.

Το εκκλησάκι των 12 Αποστόλων ήταν μικρό και η επέκτασή του έγινε το 1950. Το 1995 όταν έγινε το γήπεδο βρέθηκαν οστά που δείχνουν πως εκεί παλιότερα ήταν νεκροταφείο. Η λιτάνευση της εικόνας γίνεται από το ναό του Αγίου Γεωργίου μέχρι το εξωκλήσι.

Πηγή: Sohos fm

Ακολουθεί το πρόγραμμα του τριημέρου:



ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

19.00 Προσέλευση των Αρχών, εκπροσώπων φορέων και πολιτών στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Σοχού.

19.30 ΠΕΡΙΦΟΡΑ
εικόνας Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, με συνοδεία φιλαρμονικής του Δήμου.

20.00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στην εκκλησία Αγίων Αποστόλων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη.


ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

07.30 ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων

10.00 ΑΓΩΝΕΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΩΝ
Δρόμος 100 μ., δρόμος 1500μ., Άλμα χωρίς φορά.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΙΔΩΝ
Τσουβαλοδρομίες, Αβγοδρομίες, Σκυταλοδρομίες, Διελκυστίνδα.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Ζωγραφική.

17.00 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
στην Εκκλησία Αγίων Αποστόλων.

17.30 ΕΠΙΔΕΙΞΗ Tae Kwon Do με τον Α. Σ. «ΜΕΓΑΣ».

18.00 ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΛΗΣ
με συμμετοχή αθλητών - παλαιστών τρίτης και τέταρτης κατηγορίας
(προσέλευση παλαιστών ώρα 16:30)


ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

07.30 ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων

10.00 ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ
από τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Σοχού «Η ΑΡΤΕΜΙΣ».

10.00 ΑΓΩΝΕΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΝΔΡΩΝ
Άλμα, δρόμος 3.000 μ., Λιθοβολία, Δρόμος 100μ., Διελκυστίνδα

17.30 ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΛΗΣ
(δεύτερη και πρώτη κατηγορία)
Οι παλαιστές θα αγωνισθούν υποχρεωτικά με «κισπέτια».
Προσέλευση αθλητών - παλαιστών ώρα 16:00.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: