Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σήμερα δε λέμε χρόνια πολλά

Της Ματίνας Σωτηρίου*

Σήμερα δε γιορτάζουν οι ξεσηκωμένες εργάτριες ρούχων της Νέας Υόρκης του 1857, οι 20.000 εξεγερμένες γυναίκες του 1909 ή η Κλάρα Λέμλικ. Δε γιορτάζει η Βασιλική Γεωργαντέλη που σκοτώθηκε το 1926 από πυρά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια πορείας των απεργών της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στο Αγρίνιο, ενώ ήταν 6 μηνών έγκυος ή η Kathrine Switzer, η πρώτη γυναίκα που έτρεξε στο μαραθώνιο της Βοστώνης το 1967, παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών να τη σταματήσουν. Ούτε η Marie Curie, η Simon de Beauvoir, η Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Σήμερα γιορτάζουν οι γυναίκες-θύματα σεξουαλικής και λεκτικής κακοποίησης, οι γυναίκες που δεν έχουν δικαίωμα λόγου, οι γυναίκες που πουλιούνται σαν εμπορεύματα, οι γυναίκες που δολοφονούνται επειδή έχουν άποψη, οι γυναίκες που απαγορεύεται να φαίνονται.

Σήμερα γιορτάζει η αποτυχία της κοινωνίας να εξαφανίσει τη στοχοποίηση της ανύπαντρης μητέρας, τη σιωπή της κακοποιημένης συζύγου, την υποτίμηση της επιτυχημένης εργαζόμενης, τον σεξισμό και το χλευασμό της ελκυστικής γυναίκας.

Μην εύχεστε λοιπόν χρόνια πολλά. Αγωνιστείτε αυτή η μέρα να μη χρειαστεί να ξαναγιορταστεί. 

*Η Ματίνα Σωτηρίου είναι πολιτικός μηχανικός, κάτοικος Λητής

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.