Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Λητή και ποιότητα ζωής

*Της Τίμου Μάγδας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να ασκούνται τόσο στους δρόμους όσο και στο βουνό και στον κάμπο της Λητής. Άντρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών –συνήθως μεγαλύτεροι αφού είναι η γενιά που δεν είναι τόσο οικειοποιημένη με την ιδέα του γυμναστηρίου – επιλέγουν καθημερινά, κυρίως τις απογευματινές ώρες να βγουν δύο δύο ή και μόνοι τους κάποιοι, και να περπατήσουν. Εξάλλου οι γιατροί συνιστούν «το περπάτημα κάνει καλό στην καρδιά και όχι μόνο». Επιπλέον υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που προτιμούν όχι το περπάτημα αλλά την ποδηλασία. Έτσι λοιπόν συχνά, στους δρόμους της Λητής, αφού δύσει ο ήλιος, άτομα και των δύο φύλων, παίρνουν τα ποδήλατα και ξεκινούν τη βόλτα τους.

Χαρακτηριστικό πεζοδρόμιο στη Λητή
Ωστόσο τόσο τα άτομα που περπατάνε όσο και οι ποδηλάτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αφού οι δρόμοι αλλά και τα πεζοδρόμια του χωριού δεν βοηθάνε καθόλου στο να πραγματοποιήσουν τη γυμναστική τους. Τα πεζοδρόμια είναι πολύ στενά στο πλάτος καθιστώντας αδύνατο αρκετές φορές να περπατήσει ένα άτομο πόσο μάλλον δύο. Επίσης, όσο αφορά το μήκος σταματάνε και ξεκινάνε σε διάφορα σημεία, χωρίς να έχουν μια συνέχεια. Αυτό συμβαίνει διότι ορισμένοι κάτοικοι ενοχλούνται από την παρουσία του πεζοδρομίου μπροστά από τις αυλόπορτες τους και έτσι αυτά «κόβονται» μπροστά από μια αυλόπορτα και συνεχίζουν λίγα μέτρα παραπέρα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα, αφού η αμέλεια των κατασκευαστών έχει οδηγήσει στο να μην υπάρχουν πεζοδρόμια σε όλους τους δρόμους, ακόμη και σε αυτούς που είναι απαραίτητο να υπάρχουν όπως ο κεντρικός. Στον τελευταίο, λοιπόν, το πεζοδρόμιο εκτός του ότι δεν καλύπτει ολόκληρο τον δρόμο, στα σημεία που το κάνει είναι κακοφτιαγμένο και πολύ στενό, αναγκάζοντας τους πεζούς να περπατούν στο δρόμο θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. Επίσης, οι δρόμοι, πέραν του ότι δεν έχουν καλοφτιαγμένα πεζοδρόμια, είναι γεμάτοι λακούβες και τρύπες ενοχλώντας αυτούς με τα ποδήλατα, αφού καθίσταται η διαδρομή τους κάθε άλλο παρά ομαλή.

Κλείνοντας, παρόλο που οι πεζοπόροι και οι ποδηλάτες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, οι αρμόδιοι φαίνεται να αδιαφορούν. Το παραπάνω πηγάζει ως συμπέρασμα από το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια η οποία να αποσκοπεί στην βελτίωση των υποδομών της Λητής, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και η φήμη του χωριού στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου