Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρκινογόνος η κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος

Ανακοίνωση του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει πως η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, με τη μορφή αλλαντικών, είναι καρκινογόνος, ενώ πρέπει να αποφεύγεται και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, διότι «πιθανόν» είναι επίσης καρκινογόνος.

Σύμφωνα με τον δρα Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC), «τα αποτελέσματα των ερευνών δικαιολογούν τις σημερινές συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος».



Όλα τα κόκκινα κρέατα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται το χοιρινό, το μοσχαρίσιο, το αρνίσιο, το κατσικίσιο, καθώς και το κρέας του αλόγου.

Τα συμπεράσματα του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο έχουν στηριχθεί σε περισσότερες από 800 μελέτες για την περίληψη του επεξεργασμένου κρέατος, κατηγορία στην οποία ανήκουν τα αλλαντικά, στους «καρκινογόνους για τον άνθρωπο παράγοντες (ομάδα κινδύνου 1)», βάσει «ικανών ενδείξεων σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του εντέρου».

Κίνδυνος ανάλογα με την ποσότητα

Όπως λέει ο Κουρτ Στράιφ, από το Κέντρο Έρευνας, «ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα».

Όσον αφορά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αυτή θεωρείται «πιθανόν καρκινογόνος» για τον άνθρωπο (τοποθετείται στην ομάδα κινδύνου 2Α), επί τη βάσει περιορισμένων ενδείξεων.

Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο εντόπισε σύνδεση με τον καρκίνο του εντέρου, αλλά και του παγκρέατος και του προστάτη.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος από κάπνισμα και αλκοόλ

Ωστόσο, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο αναφέρει πως δεν πρέπει να συγχέουμε του κινδύνους που υπάρχουν από την κατανάλωση αλλαντικών και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος με αυτούς που εγκυμονούν το κάπνισμα και ο αμίαντος.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αμίαντος και κάπνισμα είναι σαφώς σοβαρότεροι κίνδυνοι.

Σύμφωνα με τεκτιμήσεις του προγράμματος «Global Burden of Disease Project», 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ.

Κρέας με μέτρο και όχι κάπνισμα

Ο Ρόμπερτ Πικάρντ, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και μέλος βρετανικής επιτροπής για τη μελέτη των συνεπειών της κατανάλωσης κρέατος, δήλωσε στον Guardian ότι «δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε το κρέας για να προστατευθούμε από τον καρκίνο».

Αυτό που πρέπει να κάνουμε κυρίως, λένε, είναι να μην καπνίζουμε, να προσέχουμε το βάρος μας και να μην πίνουμε πολύ αλκοόλ.

Η αποφυγή κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αλλαντικών είναι κάτι που χρόνια τώρα συνιστούν οι γιατροί ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου.

Αυτό του τονίζουν είναι πως πρέπει να τρώμε όσο το λιγότερο δυνατό αλλαντικά και η ποσότητα του κόκκινου κρέατος που καταναλώνουμε κατ' άτομο ανά εβδομάδα να μην υπερβαίνει τα 500 γραμμάρια.

Ισορροπημένη διατροφή

Αρκετοί διατροφολόγοι ωστόσο επιμένουν πως το σημαντικό είναι η ισορροπημένη διατροφή.

Λίγο κρέας, πολλά φρούτα και λαχανικά και βέβαια σωματική άσκηση. Άλλωστε, τονίζουν, το κρέας προσφέρει και οφέλη για την υγεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: