Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

2 Σεπτεμβρίου 1944: Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη


Με συμμετοχή πλήθους κόσμου ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Εβδομήντα ένα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944, όπου 149 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δήμος και τοπική κοινωνία μέσα από τις εκδηλώσεις μνήμης κάνουν σπονδή στην ειρήνη, τιμούν τους ήρωες-μάρτυρες της ναζιστικής θηριωδίας και λένε μαζί «Ποτέ ξανά».
Η εκκίνηση των εκδηλώσεων έγινε χτες το απόγευμα, με την 12η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες δημότες και παιδιά. Σημείο εκκίνησης η διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου και τερματισμός η είσοδο του μαρτυρικού χωριού μας. Το βράδυ στον τόπο μαρτυρίου «Οικία Νταμπούδη» παρουσιάστηκε το θεατρικό της Χαρούλας Αποστολίδου με τίτλο «Το κάψιμο του Χορτιάτη. Στον ουρανό πηδούν φωτιές» με τη συμμετοχή της θεατρικής ομάδας «Ληνός» των εργαζομένων του «Γ.Ν. Παπανικολάου» σε σκηνοθεσία Βούλας Γεωργιάδου, μια εξαιρετική παράσταση που καταχειροκροτήθηκε.
Οι φετινές εκδηλώσεις θα συνεχισθούν σήμερα στις 7 το απόγευμα με την Επιμνημόσυνη Δέηση στον τόπο του μαρτυρίου «Φούρνο Γκουραμάνη», από όπου μία ώρα αργότερα στις 8.00 μ.μ. θα ξεκινήσει η «1η Λαμπαδηφορία Ειρήνης» με τερματισμό το Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη. Στις 9.00 στον αύλειο χώρο του Πέτρινου Γυμνασίου Χορτιάτη θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το μουσικό σύνολο «Minore Group» υπό την επιμέλεια του Στάθη Τουμανίδη και με τη συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου Χορτιάτη.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο, Τετάρτη, με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη και το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Μνημείο των Θυμάτων με κεντρικό ομιλητή τον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών, καταθέσεις στεφάνων και τήρηση σιγής στη μνήμη των 149 τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κλείσουν το απόγευμα στις 8.00 μμ με αρχιερατικό τρισάγιο στον ανακαινισμένο τόπο του μαρτυρίου «Οικία Νταμπούδη» όπου μία ώρα αργότερα, στις 9.00 μ.μ. θα παρουσιαστεί για δεύτερη φορά το θεατρικό έργο «Το κάψιμο του Χορτιάτη. Στον ουρανό πηδούν φωτιές».

Πηγή κειμένου: seleo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: