Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το τρίτο κόμμα

Άρθρο στο περιοδικό Χρυσή Αυγή με τίτλο:
"Χίτλερ για χίλια χρόνια"
Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και του κόσμου έχει απορροφηθεί από τη νέα κυβέρνηση και τις δράσεις της. Νέα πρόσωπα, αλλαγή πολιτικής εντός και εκτός των ορίων της χώρας, όλα αυτά κέντρισαν μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος του κόσμου.

Στα ψιλά πέρασε το τρίτο κόμμα. Κανείς σχεδόν δεν ασχολήθηκε με το τρίτο σε δύναμη κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου. Απαξίωση; Αδιαφορία; Αποδοχή; Το τρίτο κόμμα όμως είναι εκεί. Με 388 χιλιάδες ψήφους και 17 βουλευτές. 


Το τρίτο κόμμα δεν είναι άλλο από το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Στην ελληνική επικράτεια είχε ποσοστό 6,28%. Στη Β' Θεσσαλονίκης το ποσοστό ήταν 7,93%. Στο Δήμο Ωραιοκάστρου 8,09% και στη δημοτική ενότητα Μυγδονίας  8,98%. Έχουμε την "τιμή" δηλαδή ως δημοτική ενότητα αλλά και ως δήμος να κατέχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελληνίως.

Δικαιολογίες αλλά και προσπάθειες ανάλυσης για το φαινόμενο έχουν υπάρξει κατά καιρούς. Πολλοί μιλούν για απογοητευμένους, οργισμένους ανθρώπους λόγω κρίσης και πολιτικής κατάστασης που από αντίδραση κατέφυγαν να ψηφίσουν Χ.Α. Είναι η η λιγότερο απαισιόδοξη και βολική άποψη.


Εξώφυλλα με τον Χίτλερ και τον Rudolf Hess

Η Χ.Α άλλαξε τη ρητορική της με την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Με συνεχής προβολή από τα ΜΜΕ οι ξεκάθαροι και δηλωμένοι ναζιστές άρχισαν να δηλώνουν εθνικιστές και ότι όλες οι δράσεις τους έχουν ως μόνο σκοπό το όφελος της πατρίδας. Μια γνωστή πρακτική των πατριδοκάπηλων και συνήθης των δοσίλογων. Οι πρόγονοι της χ.α. , οι ταγματασφαλήτες που έδρασαν σε μεγάλο βαθμό στις περιοχές της Μακεδονίας αναφέρονταν πρώτα απ'όλα στην πατρίδα όταν δικάζονταν από τα έκτακτα στρατοδικεία δοσίλογων του ελληνικού κράτους μετά την Κατοχή. Βέβαια δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν (εκτός από τις σφαγές που διέπραξαν) πώς έπραξαν υπέρ πατρίδας  με όπλα που τους παραχώρησε ο γερμανικός στρατός των SS.

Εξώφυλλο με τον Χίτλερ. Η "αρχαιοελληνική"
σβάστικα παντού.
Προσωπικά, παρόλο που αμφισβητώ την ευφυΐα των ψηφοφόρων του τρίτου κόμματος, διαφωνώ με την προσπάθεια δικαιολόγησης της επιλογής τους λόγω αυτής και της άγνοιάς τους. Όχι. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χ.α. είναι ένα νεοναζιστικό, φιλοχιτλερικό μόρφωμα. Γνωρίζουν πολύ καλά τι πρεσβεύει. Γνωρίζουν ότι ούτε ο χαιρετισμός,ούτε η σβάστικα στο μπράτσο του υπαρχηγού είναι αρχαιοελληνικά σύμβολα. Είναι πλέον καιρός και εμείς οι υπόλοιποι να το αντιληφθούμε και να πούμε τα πράματα με το όνομά τους. Ένα ποσοστό του ελληνικού λαού είναι φασίστες. Πολιτικοί απόγονοι των ταγμάτων ασφαλείας, λάτρεις της χούντας, κρύφτηκαν μέσα στα κόμματα εξουσίας όλες αυτές τις δεκαετίες  και τώρα βγήκαν πάλι στην επιφάνεια. 

Ο φασισμός εξαπλώνεται όσο τον αφήνεις και φαίνεται ότι έχει πολύ καλές συνδέσεις και με το βαθύ κράτος (αστυνομία-στρατός). Δεν υπάρχει χρόνος για επανάπαυση.  Πρέπει να αφήσουμε τα ταμπού και τις ωραιοποιημένες αναλύσεις, να δώσουμε τη σημασία που αρμόζει στο ζήτημα και να δράσουμε αναλόγως και άμεσα.


Σωτηρίου Μάλαμας, κάτοικος Λητής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: