Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακοίνωση της Κίνησης Κατοίκων Μυγδονίας

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την αδειοδότηση καύσης απορριμμάτων του εργοστασίου του ΤΙΤΑΝ. Ένα ακόμα βήμα για την υποβάθμιση της περιοχής μας και την καταστροφή των ζωών μας. Το ελληνικό κράτος μέσω του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) ξαναχτυπάει την περιοχή μας. Μετά το ΧΥΤΑ Μαυροράχης στην Άσσηρο, την αδειοδότηση για κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην ίδια τοποθεσία, τον ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στην Ευκαρπία, ήρθε και η αδειοδότηση του ΤΙΤΑΝ για καύση απορριμμάτων.

Φυσικά και αυτά τα “έργα” δεν αφορούν μόνο τις περιοχές και τους δήμους στους οποίους θα γίνουν. Η μόλυνση που παράγουν αφορά όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η μόλυνση δεν έχει σύνορα και δεν κοιτάει δήμους. Μολύνει τις ζωές όλων μας. 

Οι αγώνες των κατοίκων της Ασσήρου και της Ευκαρπίας δεν είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Θα πρέπει να συνδυαστούν και να αποκτήσουν κοινό μέτωπο και με άλλους αγώνες άλλων περιοχών. Όπως με αυτόν στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μεγάλο μέρος των στερεών αποβλήτων της εξόρυξης καταλήγει στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο αγώνας του ενός είναι αγώνας όλης της κοινωνίας.

Ως Κίνηση Κατοίκων Μυγδονίας στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων τόσο της Ευκαρπίας όσο και της Ασσήρου. Ζητούμε τη συμπόρευση όλων ενάντια στην καταστροφή της περιοχής και των ζωών μας. 

Προτείνουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως αυτή διατυπώνεται από την Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων: “με ανατροπή των κερδοσκοπικών σχεδιασμών, που περιλαμβάνουν πανάκριβα και επικίνδυνα για τη ζωή εργοστάσια καύσης (που θα πληρώσουμε εμείς) και ταυτόχρονα στη δημιουργία των δομών εκείνων, που αντιμετωπίζουν το ζήτημα των απορριμμάτων με ολοκληρωμένο, σύγχρονο, φθηνό και δημοκρατικό τρόπο με βάση τη μείωση-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση-κομποστοποίηση και την επιστροφή του κέρδους στο σύνολο της κοινωνίας.”

Τέλος καλούμε τους κατοίκους της Μυγδονίας αλλά και όλου του Δήμου Ωραιοκάστρου να συνταχθούν με τους κατοίκους της Ευκαρπίας και της Ασσήρου και να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους ενάντια στα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων. Ο αγώνας τους να γίνει και δικός μας.

Υ.Γ.: Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου κος Σαραμάντος τάχθηκε ανοιχτά ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ. Φυσικά και σε προεκλογική περίοδο “όφειλε” να κάνει μια τέτοια δήλωση. Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι ο δήμαρχος ψήφισε υπέρ της κατασκευής εργοστασίου καύσης στη Μαυροράχη στην Άσσηρο. Δύο μέτρα και δυο σταθμά.

Κίνηση Κατοίκων Μυγδονίας

Πηγή: http://kinisimigdonias.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: