Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

1oς Αγώνας Enduro mountain bike στο Ωραιόκαστρο

O Ποδηλατικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με το cyclingspot και τους μαχητές πεύκων οργανώνουν τον πρώτο αγώνα enduro στην περιοχή τις Θεσ/νίκης και πιο συγκεκριμένα στο Ωραιόκαστρο.


To Enduro(ND) είναι μια σχετικά νέα μορφή αγώνων ορεινής ποδηλασίας που κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, ένας συνδιασμός αγώνων κατάβασης και cross country . Εμπνευσμένο από τους αγώνες αυτοκινήτου και τους αγώνες μοτοσυκλετών enduro, δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό μεταξύ των αγώνων DH και των αγώνων XC και απευθύνεται σε όλους τους αθλητές που περιλαμβάνει ο ευρύτερος χώρος του mountain bike, δίνοντας την ευκαιρία συμμετοχής και σε αθλητές που θέλουν να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα με πιό χαλαρούς ρυθμούς.

To Enduro είναι απαιτητικό τεχνικά αλλά όχι σε υπερβολικό σημείο όπως ένας αγώνας κατάβασης, έτσι ώστε να αποτελεί μια αγωνιστική πρόκληση ταυτόχρονα για αθλητές από τον χώρο της κατάβασης αλλά και από το cross country.

To Enduro είναι διασκεδαστικό γιατί σου δίνει την δυνατότητα να συμμετέχεις σε έναν αγώνα χωρίς
μεγάλο την πίεση και το άγχος που έχουν οι αγώνες dh και xc, σου δίνει την δυνατότητα να ξεκουραστείς ή να διορθώσεις κάποια πιθανά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζει το ποδήλατό σου στο ενδιάμεσο μεταξύ των “ειδικών διαδρομών” και σου αφήνει το περιθώριο να ανταλλάξεις απόψεις με τους φίλους σου ή να γνωρίσεις νέους κατά την διάρκεια του αγώνα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός αγώνα enduro

Νικητής σε έναν αγώνα Enduro είναι ο αναβάτης ο οποίος θα συγκεντρώσει το μικρότερο άθροισμα χρόνου στις επιμέρους δοκιμασίες (ειδικές διαδρομές). Ο νικητής σε εναν αγώνα enduro θα πρέπει να συνδιάζει την επιδεξιότητα ενός καλού αθλητή κατάβασης, την καλή αερόβια κατάσταση ενός αθλητή αντοχής αλλά και την τακτική που επιβάλει ένας αγώνα με ετάπ, γι αυτό ένας αγώνας enduro είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση για αθλητές αντοχής αλλά και αθλητές καταβάσεων.

Ένας τυπικός μονοήμερος αγώνας enduro αποτελείται από 3 έως 5 χρονομετρημένες ειδικές διαδρομές που λαμβάνουν χώρα σε τεχνικό και απαιτητικό έδαφος με κατηφορική κλίση στο μεγαλύτερο μέρος τους. Αυτές οι ειδικές διαδρομές – ετάπ, συνδέονται μεταξύ τους με διαδρομές όπου ο χρόνος είναι ουδετεροποιημένος και στις οποίες οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν εντός των χρονικών ορίων που καθορίζει η προκήρυξη του αγώνα.

Οι ειδικές διαδρομές χαρακτηρίζονται από τεχνικές διαδρομές σε στενά, γρήγορα μονοπάτια χωρίς όμως τις “υπερβολές” που θα συναντήσει κάποιος σε έναν αγώνα κατάβασης αλλά και χωρίς αναβάσεις που σίγουρα απαιτούν υψηλό επίπεδο αερόβιας φυσικής κατάστασης, κάτι που σίγουρα απαιτεί ένας αγώνας cross country. Οι ενδιάμεσες διαδρομές περιλαμβάνουν δασικούς δρόμους ή ακόμη και ασφάλτινες διαδρομές με ήπια συνήθως χαρακτηριστικά.και έχουν σταθμούς τεχνικής βοήθειας και σταθμούς τροφοδοσίας.

Το συνολικό μήκος ενός μονοήμερου αγώνα Enduro συνήθως είναι μεταξύ 50 και 100 χιλιομέτρων ενώ κάθε μια από τις ειδικές διαδρομές έχει μήκος συνήθως από 4 έως 8 χιλιόμετρα..

Η εκκίνηση σε κάθε ειδική διαδρομή μπορεί να δωθεί σε έναν αθλητή ξεχωριστά αλλά και σε μικρά γκρούπ 3-5 αθλητών αν οι ίδιοι το επιθυμούν. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει η εκκίνηση της πρώτης ειδικής διαδρομής η οποία μπορεί να δωθεί μαζικά όπως συνιθίζεται σε έναν αγώνα cross country η με τους αθλητές να καλύπτουν μια μικρή απόσταση τρέχοντας μέχρι να ανέβουν στο ποδήλατό τους.

Ποδήλατα και εξοπλισμός που απαιτεί ένας αγώνας enduro

Ιδανικός τύπος ποδηλάτου για τους αγώνες Enduro είναι τα ποδήλατα τύπου All Mountain χωρίς φυσικά να αποκλείεται η δυνατότητα συμμετοχής αθλητών με ποδήλατα hardtail ή “ελαφρά” ποδήλατα κατάβασης. Δεδομένου ότι η ένταση σε ένα αγώνα enduro δεν είναι σταθερή, είναι απαραίτητος ένας σάκος πλάτης για να μεταφέρετε τα απαραίτητα ρούχα που θα χρειαστείτε στις ενδιάμεσες διαδρομές, όπου σίγουρα θα κινηθείτε πιο αργά.

Πηγή: Ποδηλατικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου www.bikeoraio.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: