Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δελτίο τύπου της ΔΚΠΩ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Καθαρά αρνητική ήταν η θέση της παράταξης μας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Ωραιοκάστρου την 23-6-2020 στην καύση RDF–SRF από τον ΤΙΤΑΝΑ και συνεπώς στην μεταβολή και τροποποίηση της Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) με την οποία επιτράπηκε από το ΥΠΕΝ στη τσιμεντοβιομηχανία να καίει το απορριμματογενές αυτό καύσιμο.

Η τακτική της βιομηχανίας να καταθέσει παραμονή Χριστουγέννων το αίτημα της για την τροποποίηση της αρχικής μελέτης (με την οποία της είχε δοθεί άδεια από το 2014 να καίει άλλα εναλλακτικά καύσιμα) και στη συνέχεια εν μέσω πανδημίας και καραντίνας να αποφύγει την διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς (ΟΤΑ, ΤΕΕ, επιστημονικούς, επαγγελματικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς, κ.λ.π. συλλόγους, σωματεία και κινήσεις πολιτών) αναδεικνύει την αναξιοπιστία της για την «καθαρότητα» του καυσίμου που ισχυρίζεται ότι δεν αφήνει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπως ισχυριζόταν παλαιότερα για το καύσιμο PET – KOK που χρησιμοποιεί σήμερα και είναι αποδεδειγμένα ρυπογόνο.

Οι εκπρόσωποι της εταιρίας δεν μπόρεσαν να πείσουν κανένα δημοτικό σύμβουλο για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων τους αφού και η εμπειρία απέδειξε ότι η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο που καίει σήμερα RDF –SRF δεν κατάφερε να περιορίσει την μόλυνση στην περιοχή,
ξεσηκώνοντας εναντίον της Ιατρικό σύλλογο, Τεχνικό επιμελητήριο αλλά και όλο το λαό του νομού Μαγνησίας.

Στην Ελλάδα σήμερα και ειδικά στην μητροπολιτική περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας που η ανακύκλωση βρίσκεται σε νηπιακά επίπεδα και η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή είναι ουτοπία, φαντάζει ως κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι σύμμεικτα απορρίμματα θα πάρουν τον δρόμο για τους κλίβανους της βιομηχανίας. Αλλά και εάν κάποτε ήθελε εφαρμοστεί στον απόλυτο βαθμό η διαλογή στην πηγή, τότε είναι βέβαιο ότι το υπόλειμμα προς καύση δεν θα επαρκούσε, γεγονός που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην εισαγωγή απορριμμάτων (βλ. π.χ από Ιταλία στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) πιθανά από Βουλγαρία όπου οι κανόνες ανακύκλωσης δεν τηρούνται και με την μεγαλύτερη ευλάβεια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι εκπρόσωποι μας στο δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισαν ψήφισμα με το οποίο σχεδόν σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο δηλώνει την αντίθεση του στην καύση του απορριμματογενούς καυσίμου RDF & SRF από τον ΤΙΤΑΝΑ και τονίζει την ανάγκη για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και κινητοποιήσεων για να ανατραπεί το τραγικό ενδεχόμενο να υλοποιηθεί η ρυπογόνος αυτή καύση που θα επιβαρύνει όλη την περιοχή του δήμου Ωραιοκάστρου, Ευκαρπίας και όχι μόνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.