Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εργοστάσιο καύσης απορριμάτων στο ΤΙΤΑΝ;

Ένα βήμα πριν την αδειοδότηση για καύση απορριμάτων φαίνεται πως είναι το ΤΙΤΑΝ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εν μέσω πανδημίας αποφάσισε την αλλαγή των όρων και της μελέτης. 


Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου έστειλε επιστολή στο υπουργείο ζητώντας να μη γίνει αποδεκτό το το αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων και να μην ανοίξει ο δρόμος για τη δυνατότητα καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης στη μονάδα.
«Πρόκειται για ένα ζήτημα κρισιμότατης σημασίας για όλους τους Θεσσαλονικείς και κυρίως για τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι, επομένως , επιτακτική ανάγκη να αναβληθεί κάθε
τέτοια απόφαση, ιδιαίτερα σε αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, και να ξεκινήσουν σοβαρές διαβουλεύσεις με τους δήμους που επηρεάζονται από αυτήν, όταν αρθούν οι έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες σήμερα», τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Oύτε 2 χιλιόμετρα η απόσταση του σημαντικότερου
αρχαιολογικού μνημείου από το ΤΙΤΑΝ
Να θυμίσουμε ότι στις 29 Οκτωβρίου 2019 το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου έχει εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο «ΤΙΤΑΝ».

Να επισημάνουμε επίσης ότι το ΤΙΤΑΝ έχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα απόσταση από το πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Δήμου Ωραιοκάστρου, τον Μακεδονικό Τάφο Μακρίδη Μπέη που βρίσκεται στην νεκρόπολη της Αρχαίας Λητής.








Έντονη ήταν η αντίδραση της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στην Καύση των Απορριμμάτων η οποία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:




Καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Θεσσαλονίκης
ή ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται…


Η πανδημία, όπως συμβαίνει συνήθως με κάθε ανθρωπιστική κρίση, αξιοποιείται από την οικονομική και πολιτική εξουσία για τη νομιμοποίηση λύσεων που σε άλλες περιόδους θα ήταν πολύ δύσκολο ή αδύνατο να υιοθετηθούν. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, εν μέσω πανδημίας (13 Μαρτίου), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε την αλλαγή των όρων και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με την αίτηση που (για άλλη μια φορά) υπέβαλε η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ», ζητώντας την καύση απορριμμάτων (SRF-RDF) ώστε να μειώσει το κόστος των καυσίμων στο εργοστάσιό της στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Το τρικ είναι ότι με την «τροποποίηση» των περιβαλλοντικών όρων, δεν προβλέπεται διαδικασία διαβούλευσης, αλλά μόνον
ενημέρωσης!

Για το ΥΠΕΝ μικρή σημασία φαίνεται πως έχουν όλες οι επιστημονικές μελέτες (π.χ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας), που αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες της καύσης απορριμμάτων στην υγεία ή και τη ζωή ακόμη των κατοίκων. Ελάχιστη σημασία έχουν οι πολύχρονοι αγώνες των κατοίκων του Βόλου ενάντια στη ρύπανση που προκαλεί η καύση στην εκεί τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ. Καμιά σημασία δεν έχει ακόμη ότι το εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην ουσία μέσα σε κατοικημένη περιοχή, στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά Ευκαρπία και τη Δυτ. Θεσσαλονίκη, όπου και δεύτερη ενεργοβόρα βιομηχανία, η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» στη Σίνδο, έχει ζητήσει σχετική άδεια και όπου τα ΕΛ.ΠΕ. ήδη ρυπαίνουν καθημερινά την ατμόσφαιρα. Για το ΥΠΕΝ το μόνο που φαίνεται να έχει σημασία είναι η προώθηση αρχικά της «καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης», όπως δηλώνουν, και τελικά το συνολικό πλασάρισμα των εργοστασίων καύσης, υποσκάπτοντας έτσι κάθε έννοια ανακύκλωσης και στοχεύοντας αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Και βέβαια η πανδημία, με την απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων που επιβλήθηκε, είναι η κατάλληλη εποχή για να περάσει μια τέτοια απόφαση χωρίς αντιδράσεις.

ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ! Οι κάτοικοι όλης της Θεσσαλονίκης και μαζί τους και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, θα δώσουμε με κάθε τρόπο τη μάχη για την ανάκληση της περιβαλλοντοκτόνας αυτής πολιτικής του ΥΠΕΝ, την ακύρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κάθε σκέψης για αδειοδότηση της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας.

Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια της πόλης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντ. Μακεδονίας να ταχθούν με τη βούληση της κοινωνικής πλειοψηφίας και να εναντιωθούν έμπρακτα στην αδειοδότηση της καύσης.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της πόλης, τα σωματεία και τις κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες να δηλώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο την εναντίωσή τους στα σχέδια για την καύση των απορριμμάτων και τη δημιουργία των άμεσα σχετιζόμενων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) στον Αγ. Αντώνιο Θέρμης και τη Δυτ. Θεσσαλονίκη και να συμμετάσχουν έμπρακτα στους αγώνες που θα οργανωθούν για να τους σταματήσουμε.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ!
Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.