Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017

Αναβλήθηκε ο απολογισμός της διοίκησης του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Αναδημοσίευση από Πολίτες Ωραιοκάστρου


Αυτό που φάνηκε από την αρχή, ήταν ότι η συνεδρίαση του σώματος των αιρετών για τον δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης θα κρεμόταν από μία λεπτή κλωστή, καθώς, όπως παραδέχτηκε στο τέλος ο πρόεδρος του Δ.Σ, δεν είχαν τηρηθεί, βάσει του νόμου, οι κανόνες που διέπουν μία τόσο σοβαρή διαδικασία.


Η αντιπολίτευση παρουσιάστηκε εξαιρετικά «διαβασμένη», με τον τοπικό σύμβουλο Γιώργο Λαμπρόπουλο να ζητεί, προτού καλά καλά ξεκινήσει η απολογιστική συνεδρίαση, την αναβολή της. «Οι Δημοτικές παρατάξεις δεν έχουν τα απαραίτητα στοιχεία, ούτε τον απολογισμό του δημάρχου, οι φορείς της πόλης δεν προσκλήθηκαν, ο χώρος δεν είναι ο κατάλληλος για μια τέτοια συγκέντρωση πολιτών. Η ευθύνη είναι του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που μαζί με τον δήμαρχο δεν έπραξαν κατά τον νόμο» ήταν τα κύρια γραπτά σημεία που μοίρασε ο κ. Λαμπρόπουλος στους δημοτικούς συμβούλους ζητώντας την ίδια ώρα από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Λάκη Σημαιοφορίδη να διαβαστούν δημόσια, κάτι που ωστόσο δεν έγινε.Το αίτημα για αναβολή της συνεδρίασης

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, οι οποίοι στηλίτευσαν την πρακτική που ακολούθησε η διοίκηση για τη διαδικασία απολογισμού.

Ο «τυπολάτρης» (όπως είχε αποκαλέσει ο ίδιος τον εαυτό του) πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, προσπαθούσε να πείσει αιρετούς και μη, πως πρόκειται για θέματα τα οποία είχαν ειπωθεί στο παρελθόν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων.

«Δόξα τον Θεό τα ζείτε και τα κατέχετε πάρα πολύ καλά. Άρα δεν είναι κάτι άγνωστο ούτε υπάρχει κάποια σκοπιμότητα γύρω από αυτό το πράγμα. Αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτή τη συνεδρίαση πρέπει να την κάνουμε» {...} Η άποψή μου λοιπόν είναι, ότι σε ανθρώπους που είναι γνώστες όλων των θεμάτων, πολύ καλοί γνώστες, δε νομίζω ότι δημιουργεί κανένα ζήτημα» θα πει ο κ. Σημαιοφορίδης.

«Ουσιαστικά μας λες να καταστρατηγήσουμε τον νόμο» απάντησε ο επικεφαλής της «Δύναμη Δημιουργίας» Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας την ίδια ώρα πως οι πολίτες έπρεπε να ενημερωθούν και για την ειδική συνεδρίαση αλλά και για τα απολογιστικά στοιχεία, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μία τυπική καταγραφή ενός απολογισμού. «Θα έπρεπε εμείς να έχουμε εδώ και πέντε ημέρες τα απολογιστικά στοιχεία όπως κάνουν όλοι οι δήμοι, πολλά χρόνια τώρα στους απολογισμούς τους. Δεν έχουμε απολύτως τίποτα, μιλάμε δηλαδή για την ουσία της σημερινής συνεδρίασης {...} οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν τα στοιχεία αυτά στα χέρια τους την ώρα που βρίσκονται εδώ» είπε ο κ Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι η συνεδρίαση αυτή γίνεται για τους δημότες και όχι για τους αιρετούς και πως πρέπει να επαναληφθεί σε δύο εβδομάδες.

«Κύριε πρόεδρε εγώ αυτή τη στιγμή ζητώ να μου δώσετε το κείμενο του απολογισμού όπως λέει ο νόμος να το έχω μπροστά μου» είπε παίρνοντας τον λόγο με τη σειρά του ο Γρηγόρης Εδιρνέλης (Αλληλεγγύη Ανατροπή), και συνέχισε: «το κείμενο του απολογισμού και τα στοιχεία που τον συνοδεύουν, πρέπει να βρίσκονται στην διάθεσή μας. Δέχομαι να μου τον δώσετε έστω και τώρα» σημείωσε ο κ. Εδιρνέλης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως αν η διαδικασία προχωρήσει θα μπορούσε στη συνέχεια να ακυρωθεί με καταγγελία.

«Δε συμφωνώ στην αναβολή» τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Σαραμάντος, ο οποίος αν και συμφώνησε με τους προλαλήσαντες, ζήτησε διακοπή της ειδικής συνεδρίασης προκειμένου να βγουν και να μοιραστούν σε όλους αντίγραφα του απολογισμού: «δεν έχουμε να φοβηθούμε ως αντιπολίτευση τίποτα τουλάχιστον από αυτόν τον απολογισμό, γιατί αυτή η διοίκηση, στα τρία χρόνια και κάτι που πέρασε μέχρι τώρα, δεν έκανε έργο. Άρα τι να φοβηθούμε {...} Το ότι δεν ήρθαν πολίτες ίσως είναι και δική μας ευθύνη. Ξέραμε ότι έχουμε συνεδρίαση, μπορούσε η κάθε παράταξη να φέρει εδώ εκατό πολίτες».

«Στείλατε σε φορείς πρόσκληση;» θα ρωτήσει με τη σειρά του ο τέως αντιδήμαρχος Τ.Ε, Ανέστης Πολυχρονίδης, και θα συνεχίσει: «δείξτε μου μία πρόσκληση που στείλατε σε έναν φορέα. Αλλιώς είμαστε οι ίδιοι εδώ, τα ξέρουμε λέει ο κ. Καρύδης {...} όταν στέλνετε πρόσκληση κ. Καρύδη για την παρέλαση, σε πόσους φορείς την στέλνετε;» κατέληξε ο δημοτικός σύμβουλος παίρνοντας τα "εύσημα" από τους δημότες που παρακολουθούσαν.

Το «show» κατά τον δήμαρχο που δυναμίτισε την ατμόσφαιρα 

Κι ενώ όλα έδειχναν πως τόσο η αντίσταση όσο και οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης όσον αφορά τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει η διοίκηση γι' αυτή την ειδική συνεδρίαση υποχωρούσαν (μετά και την πρόταση για τα αντίγραφα του απολογισμού), ήρθε μία φράση από το στόμα του κ. Γαβότση να δυναμιτίσει το κλίμα στην αίθουσα του δημοτικού συνεδρίου. «Τελείωσε το show;» είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου με κοφτό τόνο, που δήλωνε την αμετάκλητη απόφασή του να προχωρήσει με κάθε τρόπο στον απολογισμό. «Τελείωσαν λοιπόν όλα αυτά που θέλατε να πείτε, καταγράφηκαν; Θέλετε τίποτα άλλο για να συνεχίσουμε; Δεν θα διακοπεί, δε θα αναβληθεί, καταγγείλετέ το να ακυρωθεί» κατέληξε ο κ. Γαβότσης ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανέστης Πολυχρονίδης και Κυριάκος Δούμπαλας σηκώθηκαν αμέσως από τη θέση τους και αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με εκφράσεις όπως «στο show μείνε μόνος σου», «μας προσβάλεις», «αναξιόπιστος», «ντροπή». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου