Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Και όμως... Δίπλα από το ΣΜΑ Ευκαρπίας κρύβεται ζωή και ομορφιά (φωτογραφίες)

Η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει δυστυχώς "συνηθίσει" στην υποβάθμισή της. ΣΜΑ Ευκαρπίας, ΤΙΤΑΝ, ΧΥΤΑ Μαυροράχης κοκ. υπάρχουν και αυξάνονται. Πολλοί είναι αυτοί που θα πουν ότι τα σημεία αυτά δεν έχουν κάτι να επιδείξουν, ούτε και να προστατεύσουμε. Θα απαντήσουμε πολύ εύκολα ότι εκτός από την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, υπάρχει και φυσική ομορφιά που σκοπίμως δεν προβάλλεται. 

Αν πάρει λοιπόν κάποιος το χωματόδρομο δίπλα από το Περιβαλλοντικό (τι ειρωνεία) Πάρκο του ΦΟΔΣΑ στο Δερβένι  θα μπει σε ένα δρόμο που μοιάζει λίγο με χωματερή. Πολλοί έρχονται πιθανότατα και πετάνε εδώ ο,τι δε θέλουν στην αυλή τους ή στις βιοτεχνίες τους. Συνεχίζοντας πάντως αυτό το χωματόδρομο, οδηγείται κανείς σε ένα μέρος με μεγάλα πλατάνια. Και με έκπληξη παρατηρεί ότι υπάρχει ρυάκι με νερό το οποίο τρέχει ασταμάτητα ακόμα και τώρα το καλοκαίρι! Οι παλιοί το γνωρίζουν με το όνομα "Ζρίγα". 

Δυστυχώς, καμιά προστασία όλου αυτού του φυσικού πλούτου. Έχει αφεθεί στην καταστροφή και την υποβάθμιση. Και είναι κρίμα, γιατί όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες είναι ένα υπέροχο μέρος.









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.