Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προσβασιμότητα και ενσυναίσθηση

Πόσο προσβάσιμοι είναι οι δημόσιοι χώροι στην περιοχή που ζούμε; Για να το διαπιστώσει κανείς αρκεί μια βόλτα από τη μία άκρη του χωριού έως την άλλη. Κατά πόσο αυτή η βόλτα θα αποτελέσει ένας ευχάριστος περίπατος είναι κάτι αβέβαιο, ειδικά εάν το άτομο που την κάνει αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, είτε όρασης είτε κινητικό, προσωρινό ή μόνιμο. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα παντού, δίπλα αλλά και πάνω στα πεζοδρόμια και τις στάσεις των λεωφορείων.  Ο φωτισμός ελλιπής, ειδικά στα μη κενρικά σημεία του χωριού. Ακόμα και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών δεν είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία καθώς δεν υπάρχει ειδική ράμπα για κινητικό αμαξίδιο.


Είναι θέμα ενσυναίσθησης, παιδείας και κουλτούρας τέτοιους είδους συμπεριφορές και συνήθειες. Το πόσο νοιαζόμαστε για τον άλλον αποδεικνύεται μέσα από την  καθημερινότητά μας και τις πράξεις μας. Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε συνήθειες, ειδικά όταν αυτές θεωρούμε ότι εξυπηρετούν το προσωπικό μας συμφέρον. Αν όμως προσπαθήσουμε να το κάνουμε και μάθουμε να μπαίνουμε στη θέση του άλλου, η ηθική ικανοποίηση που θα νιώσουμε θα είναι μεγαλύτερη από το πρόσκαιρο προσωπικό συμφέρον.

Δεν αρκεί να καταλογίζουμε ευθύνες στους εκάστοτες δημάρχους  και να αποποιούμαστε των προσωπικών μας ευθυνών. Είναι ευθύνη όλων μας να κάνουμε προσβάσιμες τις περιοχές και τους χώρους που ζούμε.  Διδάσκοντας τα παιδιά μας, μέσα και έξω από τα σχολεία, την ενσυναίσθηση, μαθαίνοντάς τα από μικρά να μπαίνουν στη θέση του άλλου και να σέβονται την προσωπική ελευθερία του καθενός, η εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Γιατί, επιτέλους, πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε, πρώτα το μέσα και ύστερα το έξω μας, και να μην περιμένουμε να μας το αλλάξουν οι άλλοι. 

Νούλη Δάφνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.