Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Από τις Συκιές μέχρι το Σοχό και τη Χαλκηδόνα 3.229 υποψήφιοι των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων κέρδισαν το εισιτήριο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στην κορυφή της... λίστας των επιτυχιών στη δυτική Θεσσαλονίκη φιγουράρουν τα λύκεια των πρώην δήμων Πεύκων και Μυγδονίας, με ποσοστά 78,32% και 77,38% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, λιγότεροι από τους μισούς υποψηφίους κατάφεραν να διαβούν το κατώφλι της ανώτατης εκπαίδευσης στον πρώην δήμο Κορώνειας, όπως προκύπτει από έρευνα.
Ο «χάρτης» των επιτυχιών, ανά δημοτική ενότητα, αποτυπώνεται στα στοιχεία που επεξεργάστηκε η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρύσα Παπαγεωργίου, η οποία δε συμπεριέλαβε τους εισαχθέντες με την κατηγορία του 10%, καθώς και τους εξεταζόμενους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Συνολικά, από τους 4.773 μαθητές των δυτικών περιοχών, που συμμετείχαν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, εισήχθησαν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ οι 3.229.
Οι τελειόφοιτοι από τα δημόσια σχολεία των πρώην δήμων Πεύκων, Μυγδονίας και Χορτιάτη καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στη λίστα, καθώς εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας (78,32%, 77,38% και 74,72% αντίστοιχα). «Τα Πεύκα, ο Δρυμός, το Μελισσοχώρι, το Φίλυρο, το Ασβεστοχώρι και ο Χορτιάτης είναι νεόδμητες περιοχές, όπου κατοικούν, κυρίως, οικογένειες με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, σε σχέση με άλλες περιοχές. Ισως να παίζει ρόλο και η οικονομική κατάσταση των γονέων, καθώς και η δυνατότητά τους να στηρίξουν τα παιδιά τους με επιπλέον εξωσχολική βοήθεια», δήλωσε στον «ΑτΚ» η κ. Παπαγεωργίου.
Στις επόμενες θέσεις της λίστας κατατάσσονται τα σχολεία των πρώην δήμων Αξιού (74,42%), Χαλάστρας (73,53%), Καλλιθέας (72,73%), Σταυρούπολης (71,67%), Νεάπολης (71,26%), Ωραιοκάστρου (71,16%), Ρεντίνας (70,97%), Εχεδώρου (69,47%), Ελευθέριου - Κορδελιού (68,63%), Λαγκαδά (68,24%), Αμπελοκήπων (68,19%), Ευόσμου (67,22%), Συκεών (67,02%) και Καλινδοίων (66,67%). «Τα υψηλά ποσοστά δε σημαίνουν απαραίτητα ότι οι μαθητές έχουν εισαχθεί σε περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές», τόνισε η κ. Παπαγεωργίου.
Βάσει των ίδιων στοιχείων, ακολουθούν ο πρώην δήμοι Κουφαλίων (με ποσοστό επιτυχίας 65,79%), Αγίου Αθανασίου (64%), Χαλκηδόνας (63,77%), Σοχού (61,82%), Πολίχνης 60,07%), Μαδύτου (58,54%), Ασσήρου (58,14%), Αγίου Γεωργίου (56%), Μενεμένης (51,24%) και Κορώνειας (47,17%).
«Στη Μενεμένη λειτουργούν δύο λύκεια, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται στην περιοχή του Δενδροποτάμου. Σ' αυτό φοιτούν και αθίγγανοι μαθητές. Η Κορώνεια, ο Αγιος Γεώργιος, η Ασσηρος και η Μάδυτος εμφανίζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Σε καμία από αυτές τις περιοχές δε λειτούργησε γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και η πρόσβαση στο ΚΕΣΥΠ (Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού) του Λαγκαδά ήταν δύσκολη. Αυτές οι δομές θα μπορούσαν να παράσχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, προτρέποντας τα παιδιά να δηλώσουν και σχολές με χαμηλές βάσεις, δεδομένου ότι καταργήθηκε το βαθμολογικό πλαφόν (10). Ισως, να είχαμε υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας», εκτίμησε η κ. Παπαγεωργίου.


Ρεπορταζ: ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Σχόλιο από το Liti News: 
Ο Δρυμός και το Μελισσοχώρι έχουν το ίδιο Γενικό Λύκειο με τη Λητή, οπότε είναι παράλειψη της κας Παπαγεωργίου να μην αναφέρει και τη Λητή στις επιτυχίες. Για να το θέσουμε πιο σωστά είχαν μεγάλη επιτυχία στις εξετάσεις οι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου Μυγδονίας (που έχει έδρα στο Δρυμό) και όχι συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Λύκειο Μυγδονίας είχε ανέκαθεν μεγάλη επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις και όχι μόνο τώρα που είναι "νεόδμητες περιοχές" όπως αναφέρει η κα Παπαγεωργίου. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής ήταν ανέκαθεν απασχολούμενος με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες αλλά αυτό δεν υποβαθμίζει σε καμιά περίπτωση τις επιτυχίες των παιδιών της περιοχής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Το έθιμο "Σούρβο"

Φωτογραφία από το Σούρβο του 2012 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μαζεύονται ανά γειτονιές οι γονείς και ανάβουν φωτιές. Τσιπουράκι και κάνας μεζές για το καλό της χρονιάς. Τα παιδιά ξεκινάνε και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα  κάλαντα. Το σπίτι δίνει κέρασμα που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και σοκολατάκια στη σακούλα του κάθε παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά της ομάδας δίνονται χρήματα. Στο τέλος τα χρήματα μοιράζονται σε ίσα ποσά σε όλα τα παιδιά του "μαχαλά" που συμμετέχουν στο σούρβο. Τα "σύνορα" της κάθε γειτονιάς είναι θέμα γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.