Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλοκαίρι 2012: Η εκσκαφή που οδήγησε στο θάνατο

Ιούλιος 2012: Δύο νεκροί βρίσκονται σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού. Το μυστήριο που λύθηκε από την αστυνομία. Σύμφωνα με την έρευνα έψαχναν για χρυσό σε σημείο του Δερβενίου στη Λητή.  Οι δύο νεκροί είχαν δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα μέσα στη στοά που είχαν σκάψει. Στη συνέχεια η αστυνομία συνέλαβε τους συνεργούς των νεκρών, έναν 36χρονο ομογενή και έναν 60χρονος Έλληνα που φέρεται να σχεδίασε την εκσκαφή.

Κάποιες εφημερίδες είχαν καλύψει τότε το γεγονός:




Η είδηση όπως είχε καταγραφεί το 2012 σε κάποιο ενημερωτικό μέσο:

Ενας 36χρονος ομογενής και ένας 60χρονος Έλληνας συνελήφθησαν από την διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για εμπλοκή τους στην υπόθεση των δύο πτωμάτων, που βρέθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής από διερχόμενο οδηγό, σε αγροτική περιοχή των Διαβατών.



Ο οδηγός εντόπισε τα δύο πτώματα (άνδρες ομογενείς 41 και 42 ετών) σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της αερογέφυρας που οδηγεί σε γνωστό εργοστάσιο επίπλων, και αμέσως έσπευσε στο σημείο η αστυνομία και ιατροδικαστής. Από την πρώτη εξέταση στις σορούς δεν προέκυψαν εμφανείς ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.



Από τις έρευνες της αστυνομίας που ακολούθησαν από αστυνομικούς του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προέκυψε πως τα δύο θύματα ανασύρθηκαν νεκρά από τάφρο δίπλα στα Υψώματα Δερβενίου, όπου πραγματοποιούσαν ανασκαφή. 



Εκεί ο 36χρονος συλληφθείς επιτηρούσε εξωτερικά το χώρο, και μετά την ανάσυρση των δύο πτωμάτων - με τη βοήθεια δύο ακόμη ατόμων που αναζητούνται - τα μετέφεραν με το αυτοκίνητο του 60χρονου συλληφθέντα στο σημείο, όπου τα εντόπισε ο διερχόμενος οδηγός.



Σύμφωνα με την αστυνομία, τα δύο θύματα και οι δύο συλληφθέντες, κατά τον τελευταίο μήνα, πήγαιναν στην συγκεκριμένη περιοχή των Υψωμάτων Δερβενίου για λαθρανασκαφή με σκοπό την ανεύρεση χρυσού. Ωστόσο, ερευνάται ακόμη ο ακριβής τρόπος θανάτου των δύο θυμάτων.



Εναντίον του 36χρονου και του 60χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της «Παράλειψης λύτρωσης από κίνδυνο ζωής», «Περιύβρισης νεκρών» και Νομοθεσίας Περί «Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».



Στο χώρο της ανασκαφής έσπευσαν και ειδικά συνεργεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Το σημείο 
Μέχρι πρόσφατα το σημείο που είχαν σκάψει ήταν ανοιχτό και επικίνδυνο για οποιονδήποτε έκανε βόλτα στο βουνό. Κάποιος επιλήφθηκε του θέματος και την κάλυψε. 

Φωτογραφίες από το σημείο της εισόδου που είχε σκαφθεί για τον τάφο:






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: